Isolerend glas plaatsen

Isolerend glas plaatsen

Heeft u interesse om uw woning te voorzien van isolerend glas? Lees hier waar u op moet letten bij het laten plaatsen van isolerend glas.

Wat is isolerend glas?

Raamkozijn met dubbel glas.

Allereerst is het belangrijk om te melden dat we niet langer spreken over enkel of dubbel glas. Tegenwoordig wordt er eerder gesproken over isolerend glas. Onder isolerend glas verstaan we alle soorten glas die beter isoleren dan standaard enkel- of dubbel glas. Isolerend glas bestaat uit twee of meer glasplaten die van elkaar gescheiden worden door een afstand houder (bijvoorbeeld een metalen kader). De randen van het glas zijn afgesloten met een speciale kit zodat het geheel een gesloten eenheid is. Tussen de glasplaten zit vaak droge lucht of een edelgas zoals argon, wat nog beter isoleert dan droge lucht. Daarnaast zit er een warmtereflecterende coating tussen de glasplaten, die ervoor zorgt dat de warmte terug naar binnen wordt gereflecteerd.

Er zijn verschillende soorten isolerend glas: van standaard dubbel glas tot HR++ glas tot triple glas (ofwel HR+++). Het belangrijkste verschil tussen deze soorten isolatieglas zit in de isolerende werking. Daarnaast bestaat er nog speciaal isolatieglas voor monumenten en kunnen in oudere gebouwen voorzetramen worden geplaatst. Lees meer over de verschillende soorten isolatieglas.

Plaatsen van isolerend HR++ of triple glas

Het vervangen van het huidige dubbel glas voor HR++ of zelfs triple glas is een specialistische klus. In veel gevallen is het vervangen van het glas niet de enige taak die uitgevoerd moet worden. Wanneer u het glas van uw woning laat vervangen moet er vaak ook een aanpassing gedaan worden aan het kozijn. HR++ en zeker triple glas is een stuk dikker dan enkel of normaal dubbel glas. Het bestaande kozijn moet daarop aangepast worden.

Stappen voor het plaatsen van isolerend glas

Fase 1: de woningopname

 • De glaszetter beoordeelt de huidige ramen en kozijnen.
 • Opmeten kozijnen en oppervlakte glas.
 • Hoe dik is het bestaande glas en het kozijn? Is het mogelijk om dikker glas te plaatsen in de bestaande kozijnen of zijn daar aanpassingen voor nodig?
 • Is het hang- en sluitwerk van de draai/kiep ramen sterk genoeg om zwaarder glas te dragen?
 • Controle op houtrot (in geval van houten kozijnen) of schade aan de kozijnen.
 • Dichtheid van kozijnaansluitingen met muren. Naad- en kierdichting is net zo belangrijk als goed isolerend glas!

Tip: Vraag de glaszetter of er voldoende ventilatie mogelijkheden aanwezig zijn in uw huis. Door het plaatsen van isolerend glas kan de luchtvochtigheid in huis namelijk toenemen als er niet goed wordt geventileerd. Bij een te hoge luchtvochtigheid koelt het huis af, waardoor u meer moet stoken om het huis op temperatuur te houden. Dat is natuurlijk zonde.

Fase 2: de offerte

 • Na de woningopname zal de glaszetter een offerte opmaken. In de offerte staan de specificaties van het nieuwe glas en/of kozijnen zoals type en isolatiewaarde, de werkzaamheden en kosten.
 • Na akkoord op de offerte gaat de glaszetter aan de slag. Het oude raam of kozijn wordt verwijderd en vervangen voor een nieuw exemplaar.

Fase 3: de uitvoering

 • Glas verwijderen. Het oude raam wordt verwijderd en de sponning en glaslatten worden schoongemaakt.
 • Aanpassen kozijn. Wanneer het nieuwe raam een andere dikte heeft dan het oorspronkelijke raam moet het kozijn aangepast worden. Bij een houten kozijn betekent dit dat deze uitgefreesd wordt waardoor de sponning breder wordt. In het geval van een aluminium of kunststof kozijn is dat niet mogelijk. Soms is het wel mogelijk om speciale glaslijsten te gebruiken die het mogelijk maken om dikker glas te plaatsen. Als dat niet lukt zijn HR+ glas of een nieuw kozijn de enige opties.
 • Glas plaatsen. Het nieuwe glas wordt in het kozijn geplaatst en met glaslatten bevestigd. De randen worden vervolgens afgedicht met kit.

Past HR++ of triple glas in uw kozijnen?

Gaat u het glas in uw kozijnen vervangen voor isolerend HR++ of triple glas? Dan is de belangrijkste vraag of het in de huidige kozijnen past. Enkel of dubbel glas is vaak veel dunner dan HR++ of triple glas. De sponningbreedte van het kozijn is daarom van belang bij het kiezen van nieuw glas. De sponningbreedte is de breedte van het stuk kozijn (een soort gleuf) waar het glas in geplaatst wordt. De minimale spouwbreedte van HR++ glas is 15mm. De spouwbreedte is de ruimte tussen de twee glasplaten. Daar komt nog de dikte van de twee glasplaten (2 x 4mm of meer) bij op. Dat betekent dat voor HR++ glas het kozijn een minimale sponningbreedte van 23mm nodig heeft.

HR++ glas en kozijnen

Past HR++ glas niet in het huidige kozijn? Dan heeft u drie opties. Als er genoeg ruimte is, kan de sponning breder uitgezaagd worden zodat ook HR++ glas in het kozijn past. Anders kunnen andere glaslatten gebruikt worden om dikker glas in het bestaande kozijn te plaatsen. Als beide opties niet mogelijk zijn, dan kunt u HR+ glas nemen met een spouw die iets minder breed is. Het breder uitzagen van de sponning is alleen mogelijk bij houten kozijnen.

Triple glas en kozijnen

Voor het plaatsen van triple glas gelden dezelfde mogelijkheden. Heeft u draai-, kiep-, of guillotineramen? Dan is het ook belangrijk om te kijken of deze het extra gewicht van triple glas aan kunnen. 1 m2 glas van 4mm dik weegt ongeveer 10kg. Triple glas is dus 3 keer zwaarder dan enkel en 1,5 keer zwaarder dan dubbel glas. Zowel de kozijnen als het hang- en sluitwerk moeten dit gewicht aankunnen.

Nieuwe kozijnen plaatsen

Als de (houten) kozijnen van uw woning een flinke onderhoudsbeurt nodig hebben of zelfs deels vervangen moeten worden, dan kan het in sommige gevallen verstandig zijn om naast het glas ook meteen het kozijnen te vervangen. In dat geval kunt u kiezen uit kunststof, aluminium of houten kozijnen. Het voordeel van een nieuw kozijn is dat u meteen, zonder veel meerkosten, triple glas kunt plaatsen. Daarmee maakt u uw huis meteen toekomstbestendig en zal u niet snel meer last hebben van koudeval of toch in huis.

De voor- en nadelen per type kozijn

Houten kozijnen

Hout is nog steeds een populair materiaal om te gebruiken voor kozijnen. Door de natuurlijke uitstraling en vele beschikbare verschillende stijlen, van klassiek tot modern, is dit een veel gekozen product. Daarnaast is een houten kozijn overschilderbaar en kunt u het aanzicht van de ramen veranderen naar wens. Groot nadeel is het onderhoud dat regelmatig uitgevoerd moet worden. Het houtwerk heeft gemiddeld om de 5 tot 7 jaar een nieuwe laag verf nodig. Dit is vaak een klus die een paar duizend euro kost.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn licht, maar toch behoorlijk sterk. Ze zijn vrijwel onderhoudsvrij en kunnen een mooie toevoeging zijn in een strakke en moderne woning. Aluminium kozijnen zijn vaak minder goed isolerend dan kunststof of houten kozijnen. Daarnaast zijn aluminium kozijnen ook een stuk duurder dan kunststof of houten kozijnen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden over het algemeen gemaakt van pvc, een harde plasticsoort. Veel mensen hebben nog een negatief beeld van kunststof kozijnen. Dit komt door de eerste en tweede generatie kunststof kozijnen die vaak lelijke brede witte stijlen hebben. Gelukkig zijn de moderne kozijnen een stuk fraaier en kunt u ze in verschillende vormen en uitstralingen krijgen. Groot voordeel van kunststof kozijnen is dat u deze niet hoeft te schilderen. Dat scheelt enorm in onderhoudskosten. Daarnaast kunt u met kunststof kozijnen heel goed een houtstructuur nabootsen.

HR++ glas of triple glas plaatsen?

Wat is het beste isolatieglas voor uw woning? Dit is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder uw wensen met betrekking tot de isolerende werking en uw budget. Een aantal zaken zijn belangrijk om mee te nemen:

 • Wilt u de de hoogst mogelijk isolerende werking of kiest u voor de beste verhouding tussen opbrengst en rendement? Voorbeeld: Als u puur kiest voor de hoogste mate van isolatie, dan is triple glas beter dan HR++ glas. Echter, HR++ glas biedt bijna dezelfde mate van energiebesparing, maar tegen lagere kosten. Als u redeneert vanuit een prijs/kwaliteit verhouding, dan is HR++ glas waarschijnlijk voor u interessanter.
 • Wilt u glas in bestaande kozijnen plaatsen? Dan zijn naast de isolerende werking en de prijs nog meer zaken van belang voordat u isolerend glas kunt plaatsen. Bij de vervanging van bestaande beglazing door nieuw isolatieglas is bijvoorbeeld ook de kwaliteit en de maatvoering van het bestaande kozijn belangrijk. Niet elk kozijn is bijvoorbeeld geschikt voor triple glas. Het kozijn zou daarvoor aangepast of vervangen moeten worden.

Gaat u isolerend glas plaatsen, maar kunt u niet kiezen tussen de verschillende opties? Als de kozijnen nog in goede staat verkeren, raden wij u aan om dan standaard HR++ glas te plaatsen. Dit glas past over het algemeen in bestaande kozijnen en isoleert een stuk beter dan standaard dubbel glas. Daarnaast is het aan te raden om een glaszetter langs te laten komen die op basis van uw specifieke woning een persoonlijk advies kan geven. Meer weten over welk type glas geschikt is voor uw woning? Doe de HuisScan!