Pomp vloerverwarming

6 Apparaten die veel stroom verbruiken

De afgelopen jaren is de energierekening flink gestegen. Om dit tegen te gaan kunt u verschillende maatregelen nemen zoals het beter isoleren van de woning, zonnepanelen plaatsen op uw dak of een energiezuinig verwarmingssysteem installeren. Dit zijn vaak maatregelen die behoorlijke investeringen vragen. Maar wist u dat u vaak ook al grote winst kunt behalen met kleine maatregelen? In dit artikel leest u hoe u zes energieslurpers in huis kunt aanpakken en daardoor makkelijk energie bespaart. Zo voorkomt u dat u onnodig veel geld betaalt aan uw energierekening.

Tegenwoordig zijn er in iedere ruimte van een woning meerdere elektrische apparaten aanwezig. Van veel van deze apparaten is bekend dat ze bij gebruik een hoog elektriciteitsverbruik hebben, maar er zijn ook apparaten die veel meer energie slurpen dan de meeste mensen zich realiseren. Een Nederlands gezin bespaart gemiddeld een paar honderd euro per jaar door de volgende maatregelen te nemen:

  1. De verwarming laagzetten wanneer er niemand thuis is of wanneer men gaat slapen
  2. Twee minuten korter douchen
  3. De thermostaat één graadje lager zetten
  4. De douchekop vervangen voor een waterbesparende douchekop
  5. Naden en kieren dichten met tochtstrips, tochtband en kit

Naast de bovengenoemde maatregelen zijn er een aantal apparaten die onnodig veel energie verbruiken. Hieronder leest u welke zes apparaten dat zijn en wat u hieraan kunt doen.

Energieslurper 1: Wasdroger

De wasdroger is één van de grootste elektriciteitsgebruikers in huis. Een wasdroger is verantwoordelijk voor ongeveer 6% van het totale elektriciteitsverbruik in de woning. Met een zuinige wasdroger bespaart u dan ook flink op de energierekening. Sinds 2015 moeten wasdrogers voldoen aan nieuwe regelgeving rondom energieverbruik. Nieuwe wasdrogers zijn daardoor soms wel drie keer zo zuinig als oude wasdrogers. De meeste efficiënte droogmachine in 2016 verbruikt 0,65 kWh per droogbeurt. Dat is maar liefst acht keer minder dan een wasdroger van 25 jaar oud (5,20 kWh per droogbeurt).

Wasdrogers zijn er in verschillende types: condens-, luchtafvoer- en warmtepompdrogers. Warmtepompdrogers zijn vaak veel zuiniger dan de andere type drogers. Ook zijn er met gas verwarmde luchtdrogers. Dit is geen goed alternatief, omdat gas steeds duurder wordt. Daarnaast is het gebruik van aardgas slecht voor het milieu.

Verbruik wasdroger

Het exacte elektriciteitsgebruik van een wasdroger hangt af van het aantal personen in het huishouden, het type wasdroger en het gebruikte wasprogramma. In de onderstaande tabel ziet u het gemiddeld aantal droogbeurten per jaar op basis van de grootte van uw huishouden.

Grootte huishouden Droogbeurten per jaar
1 persoon 47
2 personen 94
3 personen 140
4 personen 187
5 personen 234
6 of meer personen 234

Een wasdroger uit 2000 verbruikt 4,25 kWh per droogbeurt. Een luchtafvoerdroger met energielabel C heeft een verbruik van 2,45 kWh, een condensator (energielabel B) verbruikt 2,25 kWh, een warmtepompdroger (energielabel A) verbruikt 1,50 kWh en de zuinigste wasdroger (energielabel A+++) verbruikt op dit moment 0,65 kWh per droogbeurt. Het jaarlijks verbruik van droogmachines is hieronder weergegeven op basis van een huishouden van 2 personen (BAT staat voor Best Available Technology: het op dit moment beste beschikbare apparaat).

Type Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) 400
Luchtafvoerdroger (energielabel C) 230
Condensator (energielabel B) 212
Warmtepompdroger (energielabel A) 141
BAT (energielabel A+++) 61


Advies energiezuinige wasdroger

Moderne wasdrogers verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit. Dit geldt vooral voor warmtepompdrogers met energielabels A tot A+++. Een oude wasdroger vervangen is een grote investering maar verdient zich snel terug, met name in een groot gezin. Een 2-persoons huishouden kan gemiddeld 339 kWh per jaar besparen (ongeveer €130, €0,35 per kWh, prijspeil januari 2024). Bij een 4-persoons huishouden bespaart u nog meer.

Let op: een belangrijk aandachtspunt is de hoeveelheid was die u droogt per wasbeurt. Als u weinig was heeft om te drogen, dan is het slim om dit natuurlijk te laten drogen op een droogrek. Zo voorkomt u onnodig gebruik van de wasdroger en bespaart u energie.

Energieslurper 2: Mechanische ventilatiebox

Een mechanische ventilatiebox zorgt ervoor dat vuile lucht in een woning wordt afgezogen. Via luchtroosters in de kozijnen komt verse lucht de woning binnen. In de badkamer, toilet en woonkamer/keuken wordt juist lucht afgezogen. Op deze manier blijft de luchtkwaliteit in huis op orde. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen. Het voorkomt ook vochtproblemen in de woning.

Sinds kort bestaan er ventilatieboxen met elektrische gelijkstroommotoren. Deze boxen verbruiken ongeveer 70% minder elektriciteit ten opzichte van de oude boxen die nog werken met wisselstroom. Met het vervangen van een mechanisch ventilatiesysteem bespaart u het meest. Het overstappen naar een gelijkstroom systeem met zuiniger gebruik kan een besparing opleveren van circa 320 kWh per jaar. Dat is al snel zo’n €100 per jaar (€0,35 per kWh, prijspeil januari 2024).

Energieslurper 3: De koelkast en vriezer

Ongeveer 18% van de stroom van een gemiddelde woning wordt verbruikt door koelkasten en vriezers. Hierop kunt u veel besparen. Nieuwere koelkasten gebruiken veel minder elektriciteit dan oude koelkasten. Gemiddeld verbruikt een koelkast uit 2015 bijvoorbeeld ongeveer vier keer minder elektriciteit dan een koelkast uit 2000.

Energieverbruik koelkast

Hoe energiezuinig een koelkast is hangt af van de temperatuur. Als het te warm is, moet een koelkast harder draaien om warmte af te voeren. Als het te koud is verbruikt een koelkast energie terwijl dat geen zin heeft. Voor optimale efficiëntie moet een koelkast in een ruimte staan met een temperatuur tussen de 16 ºC en 32 ºC. Er zijn koelkasten met klimaatklasse ‘subnormaal’. Deze werken energiezuiniger wanneer de omgevingstemperatuur hiervan afwijkt. Dit kan handig zijn wanneer uw koelkast in een kelder of schuur staat.

Afhankelijk van hoe lang u eten meestal bewaart in uw koelkast, kunt u de temperatuur ook iets hoger zetten. Bijvoorbeeld naar 7 graden. Dat scheelt ook weer in het energieverbruik.

Energieverbruik (oude) vriezers

Een vriezer is een echte energieslurper. Dat komt doordat vriezers net als koelkasten altijd aanstaan en een temperatuur van onder de 0 °C constant moeten houden. Dat kost veel elektriciteit. Een handige tip: vriezers vragen minder elektriciteit om te koelen als ze vol zitten dan wanneer ze leeg zijn. Als de diepvries leeg is, ontstaan er ijslaagjes aan de wanden. Een vriezer verbruikt ongeveer 10% meer energie per ijslaag van 2 millimeter. Stop de vriezer dus zo vol mogelijk. Als er niet genoeg etenswaren in zitten kunnen de lege holtes worden opgevuld met plastic flessen gevuld met water of piepschuim.

Koel-vries combinatie

Over het algemeen is een koel-vriescombi zuiniger dan een aparte koelkast en vriezer. Gemiddeld is het 20 tot 40% zuiniger in het gebruik.

Marktontwikkelingen

Grote koelkasten zonder vriesfunctie worden nauwelijks meer verkocht. Ook worden er steeds vaker Amerikaanse modellen gekozen. Deze zijn een stuk groter en hebben twee deuren naast elkaar, meestal met links een vriesvak en rechts een koelvak.

Nieuwe koelkasten worden meestal uitgerust met ledverlichting in plaats van de tot voor kort gebruikelijke TL-verlichting. Nieuwere type vriezers hebben meestal een ‘no-frost’ technologie ingebouwd. Dit voorkomt ijsvorming in de vriezer wat elektriciteit bespaart. Bij vriezers die dit niet hebben is het raadzaam om het ijs handmatig weg te halen.

Een andere ontwikkeling bij koelkasten is een nieuw type compressor. Een compressor zorgt ervoor dat warmte uit de koelkast wordt afgevoerd. Oudere compressors springen zo nu en dan aan om een ijskast op temperatuur te houden. Dit kost veel energie. Het nieuwe type compressor: de ‘inverter compressor’ staat altijd aan. Hierdoor blijft de temperatuur in de koelkast constant en hoeft de compressor niet hard te werken om veel warmte in een korte tijd af te voeren. Dit bespaart energie en vermindert de piekbelasting van het stroomverbruik in een woning.

Energiebesparing koelkast

De belangrijkste graadmeter om in te schatten of een koelkast of vriezer veel stroom verbruikt is de leeftijd van het apparaat. Koelkasten en vriezers verbruiken steeds minder elektriciteit. De grootte van een koelkast of vriezer speelt ook mee, maar is minder belangrijk. De meeste huishoudens hebben modellen met ongeveer dezelfde afmetingen. Daarom wordt in de onderstaande tabel de leeftijd als enige aanwijzer meegenomen voor het eindverbruik van het koelapparaat.

Koelkast
Leeftijd Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) 283
Gemiddeld (2010) 140
Nieuw (2015) 75
Best beschikbare model 58
Vriezer
Leeftijd Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) 319
Gemiddeld (2010) 164
Nieuw (2015) 140
Best beschikbare model 100
Vrieskist: best beschikbare model 109
Vrieskist (gemiddeld, 2010) 237
Koel-vriescombinatie
Leeftijd  Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) 350
Gemiddeld (2010) 210
Nieuw (2015) 145
Best beschikbare model 128
Amerikaans model (best beschikbare model) 236
Amerikaans model (gemiddeld, 2010) 500

Tabel 1: Energieverbruik koelkasten, vriezers en koel-vries combinatie.

Advies

Vervang een oude koelkast of koel-vries combi, want deze gebruiken aanzienlijk meer elektriciteit dan nieuwere modellen. Bij het kopen van een nieuwe vriezer is het raadzaam om het gebruik van het huishouden goed in te schatten. Grotere vriezers verbruiken meer dan kleinere, zeker als deze niet volledig worden gebruikt. Dit kan tot de volgende energiebesparing leiden:

  • Bij een oude koelkast: 222 kWh
  • Bij een oude vriezer: 219 kWh, bij een oude vrieskist: 128 kWh
  • Bij een oude koel-vries combinatie: 222 kWh, bij een oud Amerikaans model: 264 kWh

Energieslurper 4: Televisiescherm

Bijna ieder huishouden heeft één of meerdere televisies dagelijks in gebruik. Gemiddeld gaat ongeveer 8% van ons elektriciteitsverbruik naar televisies. Sommige mensen gebruiken de televisie als achtergrondgeluid en hebben deze daarom een flink aantal uur per dag aanstaan. Op het elektriciteitsgebruik van een televisie kan dan flink bespaard worden.

Oude televisies hebben meer energie nodig dan nieuwere modellen. Daarnaast zijn de afmetingen van belang voor de energievraag van een toestel.

Innovatie

Binnen de televisie-industrie volgen de innovaties elkaar snel op. In 2013 waren plasma en LCD televisies populair. Nu zijn deze bijna nergens meer verkrijgbaar. Op dit moment is LED de dominante technologie waarbinnen verschillende afsplitsingen zijn: LED, Direct led, Edge LED, LCD-LED en OLED. Het elektriciteitsverbruik van deze verschillende beeldtechnologieën zijn nagenoeg hetzelfde. Daarom maakt dit artikel geen onderscheid tussen deze technologieën, behalve met betrekking tot OLED. Deze beeldtechniek heeft geen elektriciteit nodig voor het maken van zwarte pixels waardoor deze televisies 20-40% zuiniger zijn. OLED-toestellen zijn vooralsnog erg duur en om die reden worden OLED-tv’s nog niet veel verkocht.

Elektriciteitsverbruik tv

Het energieverbruik van een tv is afhankelijk van verschillende variabelen: het gemiddelde gebruik per dag, de beeldtechniek, de grootte van het scherm en de leeftijd van het apparaat. In de onderstaande tabel is het energieverbruik van verschillende soorten televisies te zien op basis van Nederlands kijkgedrag van gemiddeld 3,6 uur per dag.

Technologie Grootte (inch) Verbruik (kWh per jaar)
LED Klein (26) 31
Gemiddeld (32) 37
Groot (46) 54
Extra groot (55) 68
Direct LED Klein (26) 32
Gemiddeld (32) 38
Groot (46) 56
Extra groot (55) 71
LCD-LED Klein (26) 35
Gemiddeld (32) 41
Groot (46) 61
Extra groot (55) 77
Edge LED Klein (26) 38
Gemiddeld (32) 45
Groot (46) 66
Extra groot (55) 84
LCD Klein (26) 113
Gemiddeld (32) 156
Groot (46) 238
Extra groot (55) 422
Plasma Gemiddeld (32) 240
Groot (46) 356
Extra groot (55) 527

Advies

Het vervangen van een LCD en vooral een plasma televisie is qua energiebesparing een verstandige keuze. Zodra er sprake is van een LED televisie zijn de grootte van het scherm en het gebruikersgedrag minder van belang. Wanneer u een gemiddelde LCD of plasma televisie vervangt voor een LED televisie, scheelt dit jaarlijks zo’n 200 kWh.

Energieslurper 5: Vloerverwarmingspomp

Een vloerverwarmingspomp gebruikt elektriciteit om water van de CV rond te pompen door de leidingen in de vloer. Op dit moment zijn er twee verschillende soorten circulatiepompen: pompen met een vast óf een variabel vermogen. Pompen met een vast vermogen zijn ouder en verbruiken meer stroom. Dit komt doordat deze pompen altijd op een vast vermogen aan staan, óók als de verwarming uit staat. Dat betekent dat de pomp 24 uur per dag water rondpompt, ook in de zomer. Dat is natuurlijk zonde! Wanneer u een vloerverwarmingspomp met een variabel vermogen en een aan/uitschakelaar installeert, voorkomt u dat er onnodig water door de vloer rondpompt.

Wat bespaart u met een nieuwe vloerverwarmingspomp?

Recent onderzoek wijst uit dat de meeste pompen die op dit moment in Nederlandse huishoudens geïnstalleerd zijn een vermogen hebben van rond de 65W. Deze pompen met een vast vermogen verbruiken jaarlijks 575 kWh. Daarentegen heeft de meest energiezuinige circulatiepomp op dit moment een jaarlijks energieverbruik van 75 kWh. Dit levert u een jaarlijkse besparing op van 500 kWh, oftewel: ongeveer €165 (€0,35 per kWh, prijspeil januari 2024). Het vervangen van een oude pomp kost ongeveer €250 en levert een besparing op van 86%. Daardoor verdient u dit in ongeveer anderhalf jaar terug.

Een goedkoper alternatief voor het aanschaffen van een nieuwe circulatiepomp is het installeren van een pompschakelaar (ongeveer €45, prijspeil januari 2024). Het aansluiten is redelijk eenvoudig en kunt u zelf doen. De pompschakelaar schakelt de waterpomp aan en uit wanneer er geen warmte vanaf de cv-ketel richting de vloerverwarming gestuurd wordt. U bespaart hiermee ongeveer 50% van het elektriciteitsverbruik van de vloerverwarmingspomp.

Energieslurper 6: Vaatwasser

Vaatwassers worden steeds energiezuiniger. Het water- en elektriciteitsgebruik is in de loop der jaren flink verminderd. Tegelijkertijd is de grootte van vaatwassers iets toegenomen in de afgelopen 10 jaar.

De meeste vaatwassers hebben tegenwoordig standaard een hotfill-aansluiting. Met een hotfill-aansluiting sluit je de vaatwasser aan op een warmwaterleiding. De vaatwasser warmt het water niet zelf op, waardoor u flink bespaart op het energieverbruik van de vaatwasser. Sommige nieuwe modellen hebben ook een ‘halve beladingssensor’ waarmee het toestel zelf een passend wasprogramma kiest, op basis van hoe zwaar de vaatwasser beladen is.

Elektriciteitsverbruik vaatwasser

Het energieverbruik van een vaatwasser is afhankelijk van de leeftijd, het aantal gezinsleden en het gebruikersgedrag. Dit laatste gaat over hoe vaak de vaatwasser aan staat en de temperatuur en duur van de gebruikte wasprogramma’s. Uit onderzoek blijkt dat per wasbeurt een vaatwasser uit 2000 1,37 kWh gebruikt, één uit 2010 0,90 kWh en een vaatwasser uit 2015 0,85 kWh. De meest zuinige vaatwasser van dit moment verbruikt zo’n 0,70 kWh per wasbeurt.

Onderzoek naar het aantal wasbeurten per jaar en het aantal bewoners per huishouden zijn hieronder weergegeven.

Grootte huishouden Afwasbeurten per jaar
1 persoon 114
2 personen 219
3 personen 266
4 personen 334
5 personen 365
6 of meer personen 391

Sinds 2005 hebben de meeste vaatwassers een eco-functie waarmee u nog meer water en elektriciteit kunt besparen. Volgens Milieucentraal kan dit leiden tot een jaarlijkse besparing van 26% op elektriciteit en 19% op water. Het gemiddelde energieverbruik van verschillende soorten vaatwassers is in de tabel hieronder te zien. Deze cijfers gaan uit van een huishouden van twee personen.

Leeftijd Gebruik Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) Normaal 301
Gemiddeld (2010) Normaal
Eco
198
147
Nieuw (2015) Normaal
Eco
187
139
BAT Normaal
Eco
161
119

Advies

Ook al is een nieuwe vaatwasser een grote investering, een nieuwe vaatwasser kan jaarlijks flink wat energie (182 kWh/jaar) besparen. Dit geldt zeker wanneer u nog een oude vaatwasser heeft. Een vaatwasser met een hotfill-aansluiting en halve beladingssensor bespaart nog meer energie. Combineert u deze functies daarnaast ook nog met de eco-optie, dan kan dit jaarlijks een groot verschil maken op uw elektriciteitsrekening.

Totale besparing

De gezamenlijke besparing van de bovengenoemde vijf maatregelen levert een elektriciteitsbesparing op van gemiddeld zo’n 1.500 kWh per jaar. Met de huidige elektriciteitsprijs betekent dat een jaarlijkse besparing van €500 (€0,35 per kWh, prijspeil januari 2024). Dit bedrag zal de komende jaren alleen nog maar toenemen als de elektriciteitsprijs gaat stijgen.

Ons advies: wilt u fors besparen op uw verbruik? Maak dan slim gebruik van deze maatregelen en stop vandaag nog uw onnodige energieslurpers!

Wilt u nog meer tips om uw energierekening te verlagen?

>>> Download het gratis ebook met 50 extra tips voor een lagere energierekening.