Pomp vloerverwarming

6 Energieslurpers

De afgelopen jaren is de energierekening flink gestegen. Om dit tegen te gaan kunt u verschillende maatregelen nemen zoals het beter isoleren van de woning, zonnepanelen plaatsen op uw dak of een energiezuinig verwarmingssysteem installeren. Dit zijn vaak maatregelen die behoorlijke investeringen vergen. Maar wist u dat u vaak ook al grote winst kunt behalen met kleine maatregelen? In dit artikel leest u hoe u 6 energieslurpers in huis kunt aanpakken en zo makkelijk energie bespaart. Zo voorkomt u dat u onnodig veel geld betaalt aan uw energierekening.

Tegenwoordig zijn er in iedere ruimte van een woning meerdere elektrische apparaten aanwezig. Van veel apparaten is het bekend dat ze bij gebruik een hoog elektriciteitsverbruik hebben. Toch zijn er ook veel apparaten die meer verbruiken dan de meeste mensen zich realiseren. Gebruik je een apparaat niet of nauwelijks dan kan deze in stand-by stand alsnog veel energie verbruiken. Een Nederlands gezin bespaart gemiddeld €450 per jaar door de volgende maatregelen te nemen:

  1. €183 door de verwarming laag te zetten wanneer er niemand thuis is of men gaat slapen
  2. €65 door apparaten écht uit te zitten in plaats van op de stand-by stand
  3. €54 door twee minuten korter te douchen
  4. €53 door de thermostaat één graadje lager te zetten
  5. €50 door een douchekop te vervangen met een waterbesparende douchekop
  6. €49 door naden en kieren dicht te maken met tochtstrips

Naast de bovengenoemde maatregelen zijn er enkele specifieke apparaten die onnodig veel energie verbruiken. Hieronder leest u welke zes apparaten dat zijn en wat u eraan kunt doen.

Vloerverwarmingspomp (1)

Een vloerverwarmingspomp gebruikt elektriciteit om water van de CV rond te pompen door de leidingen in de vloer. Op dit moment zijn er twee verschillende soorten circulatiepompen: pompen met een vast óf een variabel vermogen. De pompen met een vast vermogen zijn ouder en verbruiken meer stroom omdat ze altijd op een vast vermogen aan staan, óók als de verwarming uit staat. Dat betekent dat ook in de zomer de pomp 24 uur per dag water rondpompt. Dat is natuurlijk zonde. Door een vloerverwarmingspomp met een variabel vermogen en aan/uitschakelaar te installeren voorkomt u het onnodig rondpompen van water door de vloer.

Wat bespaart u met een nieuwe vloerverwarmingspomp?

Recent onderzoek wijst uit dat de meeste pompen die op dit moment in Nederlandse huishoudens geïnstalleerd zijn een vermogen hebben van rond de 65W. Deze pompen met een vast vermogen verbruiken jaarlijks 575 kWh terwijl de huidige meest energiezuinige circulatiepomp een jaarlijks energieverbruik heeft van 75 kWh. Dit levert u een jaarlijkse besparing op van 500 kWh, oftewel ruim €100. Het vervangen van een oude pomp kost veel geld (ca. €250) maar levert een besparing op van 86% waardoor u het binnen twee tot drie jaar terugverdient.

Een goedkoper alternatief voor het aanschaffen van een nieuwe circulatiepomp is het installeren van een pompschakelaar (€50). Het aansluiten hiervan is redelijk eenvoudig en kan door bewoners zelf gedaan worden. De pompschakelaar schakelt de waterpomp aan en uit wanneer er geen warmte vanaf de cv-ketel richting de vloerverwarming gestuurd wordt. U bespaart daarmee ongeveer 50% van het elektriciteitsverbruik van de vloerverwarmingspomp.

Wasdroger (2)

De wasdroger is één van de grootste elektriciteitsgebruikers in huis. De wasdroger is verantwoordelijk voor ongeveer 6% van het totale elektriciteitsverbruik in de woning. Met een zuinige wasdroger bespaart u dan ook flink op de energierekening. Sinds 2015 moeten wasdrogers voldoen aan nieuwe regelgeving rondom energieverbruik. Nieuwe wasdrogers zijn daardoor soms 3 keer zo zuinig dan oude wasdrogers. De meeste efficiënte droogmachine in 2016 verbruikt 0,65 kWh per droogbeurt. Dat is bijna een 10e van het stroomverbruik per cyclus van een wasdrogers van 25 jaar oud (5,20 kWh per cyclus).

Wasdrogers zijn er in verschillende types: condens-, luchtafvoer- en warmtepompdrogers. Warmtepompdrogers zijn vaak veel zuiniger dan de andere type drogers. Ook zijn er gas verwarmde luchtdrogers. Dit is alleen geen goed alternatief omdat gas steeds duurder wordt en het gebruik van aardgas slecht voor het milieu is.

Verbruik wasdroger

Het exacte elektriciteitsgebruik van een wasdroger hangt af van het aantal personen in het huishouden, het type wasdroger en het gebruikte wasprogramma. In de onderstaande tabel zie je het gemiddeld aantal droogbeurten per jaar op basis van de grootte van je huishouden.

Grootte huishouden Droogbeurten per jaar
1 persoon 47
2 personen 94
3 personen 140
4 personen 187
5 personen 234
6 of meer personen 234

Een wasdroger uit 2000 verbruikt 4,25 kWh per droogbeurt. Een luchtafvoerdroger met energielabel C heeft een verbruik van 2,45 kWh, een condensator (energielabel B) verbruikt 2,25 kWh, een warmtepompdroger (energielabel A) verbruikt 1,50 kWh en de zuinigste wasdroger (energielabel A+++) verbruikt op dit moment 0,65 kWh per droogbeurt. Het jaarlijks verbruik van droogmachines is hieronder weergegeven op basis van een huishouden van 2 personen (BAT staat voor Best Available Technology: het op dit moment beste beschikbare apparaat).

Type Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) 400
Luchtafvoerdroger (energielabel C) 230
Condensator (energielabel B) 212
Warmtepompdroger (energielabel A) 141
BAT (energielabel A+++) 61


Advies energiezuinige wasdroger

Moderne wasdrogers verbruiken aanzienlijk minder elektriciteit, vooral warmtepompdrogers met energielabels A tot A+++. Een oude wasdroger vervangen is een grote investering maar verdient zich snel terug, met name in een groter gezin. Een 2-persoons huishouden kan gemiddeld 339 kWh per jaar besparen (ca. €80) wat een terugverdientijd heeft van 3 tot 4 jaar. Bij een 4-persoons huishouden loopt dit op naar bijna €160 per jaar met een terugverdientijd van binnen 2 jaar.

Let op: een belangrijk aandachtspunt is de hoeveelheid was die wordt gedroogd per wasbeurt. Als u weinig was hebt om te drogen, dan is het slim om dit natuurlijk te laten drogen op een droogrek. Daarmee voorkomt u onnodig gebruik van de wasdroger en daarbij behorend energiegebruik.

Mechanische ventilatie box (3)

Een mechanische ventilatie box zorgt ervoor dat vuile lucht in een woning wordt afgezogen. Via luchtroosters in de kozijnen komt verse lucht de woning binnen en in de badkamer, toilet en woonkamer/keuken wordt de lucht afgezogen. Dit zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in huis op orde blijft. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk om gezondheidsproblemen te voorkomen en het ophopen van teveel vocht in de woning.

Er bestaan sinds kort elektrische gelijkstroommotoren. Een gelijkstroom ventilatiebox verbruikt ongeveer 70% minder elektriciteit ten opzichte van een oude wisselstroom ventilatiebox. Bij mechanische ventilatiesystemen kan de grootste winst behaald worden. Hierbij kan het vervangen van een oude wisselstroom box door een gelijkstroom systeem met zuiniger gebruik een besparing opleveren van circa 320 kWh per jaar. Dat is al snel zo’n €65 per jaar.

De koelkast en vriezer (4)

Ongeveer 18% van het totale stroomverbruik van een gemiddelde woning wordt verbruikt door koelkasten en vriezers. Hierop kan aanzienlijk bespaard worden. Nieuwere koelkasten gebruiken aanzienlijk minder elektriciteit dan oude koelkasten. Een koelkast uit 2015 bijvoorbeeld, verbruikt gemiddeld ongeveer 4 keer minder elektriciteit dan een koelkast uit 2000.

Energieverbruik koelkast

Hoe energiezuinig een koelkast werkt hangt af van de omgevingstemperatuur. Als het te warm is, moet een koelkast harder draaien om warmte af te voeren. Als het te koud is verbruikt een koelkast energie terwijl dat geen zin heeft. Om een optimale efficiëntie te hebben moet een koelkast in een ruimte staan met een temperatuur tussen de 16 ºC en 32 ºC. Er zijn koelkastmodellen met een klimaatklasse ‘Subnormaal’ die energiezuiniger werken bij afwijkende omgevingstemperaturen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij koelkasten die in kelders of schuren komen te staan.

Afhankelijk van hoe lang u eten meestal bewaard in een koelkast kunt u de temperatuur ook iets hoger zetten naar bijvoorbeeld 7 graden. Dat scheelt ook weer in het energieverbruik.

Energieverbruik (oude) vriezers

Een vriezer is een echte energievreter. Dat komt omdat deze net als koelkasten altijd aanstaan en een temperatuur van onder de 0 °C constant moeten houden. Dat kost veel elektriciteit. Een handige tip: vriezers vragen minder elektriciteit om te koelen als ze vol zitten dan wanneer ze leeg zijn. Als de diepvries leeg is, ontstaan er ijslaagjes aan de wanden. Een diepvriezer verbruikt ongeveer 10% meer energie per ijslaag van 2 millimeter. Stop de vriezer dus zo vol mogelijk. Als er niet genoeg etenswaren in zitten kunnen de lege holtes worden opgevuld met plastic flessen gevuld met water of piepschuim. Daarnaast helpen dingen die in de ijskast liggen en gekoeld zijn om de diepvriezer op temperatuur te houden.

Koel-vries combinatie

Over het algemeen is een koel-vriescombi zuiniger dan een aparte koelkast en vriezer. Gemiddeld is het 20 tot 40% zuiniger in het gebruik.

Marktontwikkelingen

Grote koelkasten zonder vriesfunctie worden nauwelijks meer  verkocht. Ook worden er steeds vaker Amerikaanse modellen gekozen. Deze zijn een stuk groter en hebben twee deuren naast elkaar, meestal met links een vriesvak en rechts een koelvak.

Nieuwe koelkasten worden meestal uitgerust met Ledverlichting in plaats van de tot voor kort gebruikelijke Tl-verlichting. Nieuwere type vriezers hebben meestal een ‘no-frost’ technologie ingebouwd. Dit voorkomt ijsvorming in de vriezer wat elektriciteit bespaart. Bij vriezers die dit niet hebben is het raadzaam om het ijs handmatig weg te halen.

Een andere ontwikkeling bij koelkasten is een nieuw type compressor. Een compressor zorgt ervoor dat warmte uit de koelkast wordt afgevoerd. Oudere compressors springen zo nu en dan aan om een ijskast op temperatuur te houden. Dit vergt veel energie. Het nieuwe type compressor: de ‘inverter compressor’ staat altijd aan. Hierdoor blijft de temperatuur in de koelkast constant en hoeft de compressor niet hard te werken om veel warmte in een korte tijd af te voeren. Dit bespaart energie en verminderd de piekbelasting van het stroomverbruik in een woning.

Energiebesparing koelkast

De belangrijkste graadmeter om in te schatten of een koelkast of vriezer veel stroom verbruikt is de leeftijd van het apparaat. Koelkasten en vriezers verbruiken steeds minder elektriciteit. De grootte van een koelkast of vriezer speelt ook mee maar is minder belangrijk. De meeste huishoudens hebben modellen met ongeveer dezelfde afmetingen. Daarom wordt in de onderstaande tabel de leeftijd als enige aanwijzer meegenomen voor het eindverbruik van het koelapparaat.

Koelkast
Leeftijd Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) 283
Gemiddeld (2010) 140
Nieuw (2015) 75
Best beschikbare model 58
Vriezer
Leeftijd Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) 319
Gemiddeld (2010) 164
Nieuw (2015) 140
Best beschikbare model 100
Vrieskist: best beschikbare model 109
Vrieskist (gemiddeld, 2010) 237
Koel-vriescombinatie
Leeftijd  Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) 350
Gemiddeld (2010) 210
Nieuw (2015) 145
Best beschikbare model 128
Amerikaans model (best beschikbare model) 236
Amerikaans model (gemiddeld, 2010) 500

Tabel 1: Energieverbruik koelkasten, vriezers en koel-vries combinatie.

Advies

Vervang een oude koelkast of koel-vries combi omdat ze aanzienlijk meer elektriciteit verbruiken dan nieuwere modellen. Bij het kopen van een nieuwe vriezer is het raadzaam om het gebruik van het huishouden goed in te schatten. Grotere vriezers verbruiken meer dan kleinere, zeker als deze niet volledig worden gebruikt. Dit kan tot de volgende energiebesparing leiden:

  • Bij een oude koelkast: 222 kWh
  • Bij een oude vriezer: 219 kWh, bij een oude vrieskist: 128 kWh
  • Bij een oude koel-vries combinatie: 222 kWh, bij een oud Amerikaans model: 264 kWh

Televisiescherm (5)

Bijna ieder huishouden heeft één of meerdere televisies dagelijks in gebruik. Gemiddeld gaat ongeveer 8% van ons elektraverbruik naar televisies. Sommige mensen gebruiken het als achtergrondgeluid en hebben de televisie een flink aantal uur per dag aanstaan. Op het elektriciteitsgebruik van een televisie kan dus flink bespaard worden.
Oude televisies hebben meer energie nodig dan nieuwere modellen. Daarnaast zijn de afmetingen van belang voor de energievraag van een toestel.

Innovatie

Binnen de televisie-industrie volgen de innovaties elkaar snel op. In 2013 waren voornamelijk plasma en LCD televisies populair, deze zijn nu bijna nergens meer verkrijgbaar. Op dit moment is LED de dominante technologie waarbinnen verschillende afsplitsingen zijn: LED, Direct led, Edge LED, LCD-LED en OLED. Het elektriciteitsverbruik van deze verschillende beeldtechnologieën zijn nagenoeg hetzelfde waardoor er in dit artikel geen onderscheid wordt gemaakt tussen deze technologieën, behalve met betrekking tot OLED. Deze beeldtechniek heeft geen elektriciteit nodig voor het maken van zwarte pixels waardoor deze televisies 20-40% zuiniger zijn. OLED-toestellen zijn vooralsnog erg duur en om die reden worden OLED-tv’s nog niet vaak verkocht.

Elektriciteitsverbruik tv

Het energieverbruik van een tv is afhankelijk van verschillende variabelen: het gemiddelde gebruik per dag, de beeldtechniek, de grootte van het scherm en de leeftijd van het apparaat. In de onderstaande tabel is het energieverbruik van verschillende soorten televisies te zien op basis van het Nederlands kijkgedrag van gemiddeld 3,6 uur per dag.

Technologie Grootte (inch) Verbruik (kWh per jaar)
LED Klein (26) 31
Gemiddeld (32) 37
Groot (46) 54
Extra groot (55) 68
Direct LED Klein (26) 32
Gemiddeld (32) 38
Groot (46) 56
Extra groot (55) 71
LCD-LED Klein (26) 35
Gemiddeld (32) 41
Groot (46) 61
Extra groot (55) 77
Edge LED Klein (26) 38
Gemiddeld (32) 45
Groot (46) 66
Extra groot (55) 84
LCD Klein (26) 113
Gemiddeld (32) 156
Groot (46) 238
Extra groot (55) 422
Plasma Gemiddeld (32) 240
Groot (46) 356
Extra groot (55) 527

Advies

Het vervangen van een LCD en vooral een plasma televisie is qua energiebesparing een verstandige keuze. Zodra er sprake is van een LED televisie zijn de grootte van het scherm en het gebruikersgedrag minder van belang. Uitgaande van een gemiddelde LCD/plasma televisie die u vervangt voor een LED televisie scheelt dit jaarlijks zo’n 200 kWh.

Vaatwasser (6)

Vaatwassers worden steeds energiezuiniger. Het water- en elektriciteitsgebruik is in de loop der jaren flink verminderd. Daarnaast is de ook de grootte van vaatwassers iets toegenomen in de afgelopen 10 jaar.

De meeste vaatwassers hebben tegenwoordig standaard een hotfill-aansluiting. Met een hotfill-aansluiting sluit je de vaatwasser aan op een warmwaterleiding. De vaatwasser warmt het water niet zelf op waardoor u flink bespaart op het energieverbruik van de vaatwasser. Sommige nieuwe modellen hebben ook een ‘halve beladingssensor’ waarmee het toestel zelf op basis van hoe zwaar de vaatwasser beladen is, de was intensiviteit kan inschatten en een passend programma kan kiezen.

Elektriciteitsverbruik vaatwasser

Het energieverbruik van een vaatwasser is afhankelijk van de leeftijd, het aantal gezinsleden en het gebruikersgedrag: hoe vaak de vaatwasser aan staat en welke programma’s worden gebruikt (temperatuur en duur, wasprogramma). Uit onderzoek blijkt dat per wasbeurt een vaatwasser uit 2000 1,37 kWh gebruikt, één uit 2010 0,90 kWh en een vaatwasser uit 2015 0,85 kWh. De meest zuinige vaatwasser op dit moment verbruikt zo’n 0,70 kWh per wasbeurt.

Onderzoek naar het aantal wasbeurten per week en het aantal bewoners per huishouden zijn hieronder weergegeven.

Grootte huishouden Afwasbeurten per jaar
1 persoon 114
2 personen 219
3 personen 266
4 personen 334
5 personen 365
6 of meer personen 391

Sinds 2005 hebben de meeste vaatwassers een eco-functie waarmee u nog meer water en elektriciteit kan besparen. Volgens Milieucentraal kan dit leiden tot een jaarlijkse besparing van 26% op elektriciteit en 19% op water. Het gemiddelde energieverbruik van verschillende soorten vaatwassers, op basis van een huishouden van twee personen is in de tabel hieronder te zien.

Leeftijd Gebruik Verbruik (kWh per jaar)
Oud (2000) Normaal 301
Gemiddeld (2010) Normaal
Eco
198
147
Nieuw (2015) Normaal
Eco
187
139
BAT Normaal
Eco
161
119

Advies

Ook al is een nieuwe vaatwasser een grote investering, een nieuwe vaatwasser kan jaarlijks flink wat energie (182 kWh/jaar) besparen, zeker als u nu nog een oude vaatwasser heeft. Een vaatwasser met een hotfill-aansluiting en halve beladingssensor bespaart nog meer energie. Combineert u deze functies ook nog met de eco-optie dan kan dit jaarlijks een groot verschil maken op uw elektriciteitsrekening.

Totale besparing vaatwasser

De gezamenlijke besparing van de bovengenoemde vijf maatregelen levert een elektriciteitsbesparing op van gemiddeld zo’n 1.500 kWh per jaar. Met de huidige elektriciteitsprijs van €0,23 per kWh betekent dat een jaarlijkse besparing van €345. Dit bedrag zal de komende jaren alleen nog maar toenemen als de elektriciteitsprijs gaat stijgen. Het advies: wil je fors besparen op je elektraverbruik? Maak dan slim gebruik van deze maatregelen en start vandaag nog met het stoppen van onnodig energieverbruik!

Wilt u nog meer tips om uw energierekening te verlagen?

>>> Download het gratis ebook met 50 extra tips voor een lagere energierekening.