Foto van de verschillende lichtkleuren van ledlampen

Zo kiest u de juiste led-lamp

Met ledverlichting kunt u veel op uw elektriciteitskosten besparen. Ook als u nu nog goed werkende gloeilampen en halogeenlampen heeft, loont het deze te vervangen voor ledverlichting. Led-lampen zijn zo’n 90% zuiniger. Spaarlampen kunt u blijven gebruiken tot ze stuk zijn. Daarna kunt u ze vervangen door led-lampen. Om de lampen die u nu heeft goed te vervangen, moet u de juiste led-lamp kiezen.

Het kiezen van de juiste led-lamp kan lastig zijn. Er zijn veel verschillende soorten led-lampen te koop. Door meteen de juiste led-lamp te kiezen voorkomt u een miskoop. Waar moet u op letten bij het kiezen van led-lampen? Met dit stappenplan maakt u de juiste keuze. Zo kiest u niet alleen een led-lamp die past, maar ook de led-lamp met het juiste soort licht en ook de goede lichtsterkte. 

Stap 1: bekijk de lamp die u wilt vervangen

Foto van verschillende vormen van verlichting om ledverlichting voor te kiezen.

Om erachter te komen wat voor soort lamp u nu gebruikt en of het nuttig is om de lamp te vervagen, kunt u letten op warmte en lichtsterkte.

Gloei- of halogeenlamp

Gloei- en halogeenlampen worden heet als ze aanstaan. Door uw hand in de buurt te houden kunt u de warmte goed voelen.

Spaarlamp

Een spaarlamp heeft even nodig om op volledige sterkte te branden en wordt minder heet dan gloei- of halogeenlampen.

Led-lamp

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de lamp al een led-lamp is. Dat is natuurlijk mooi! Dit merkt u doordat een led-lamp meteen op volledige sterkte brandt en bijna niet warm wordt.

Stap 2: Schrijf de gegevens op van de lamp die u gaat vervangen

Als u bepaald heeft of de lamp inderdaad aan vervanging toe is, kunt u op de lamp gegevens vinden. Met deze gegeven kunt u de juiste led-lamp kiezen. De nieuwe led-lamp moet dezelfde fitting hebben. Als u ook kiest voor dezelfde vorm van de lamp, weet u zeker dat de led-lamp past. Zo kiest u de juiste led-lamp.

Op het doorzichtige deel, vaak glas of kunststof, staan letters en cijfers die een betekenis hebben. Hieronder staan de opties en wat ze betekenen.

Fitting

De fitting wordt aangegeven met een combinatie van letters en cijfers. Een lamp kan een schroeffitting hebben of een fitting met pinnetjes

  • Schroeffitting: bij een schroeffitting staat het getal voor de breedte van de fitting in milimeters.
    • E27 is een grote schroeffitting. De schroef is 27 mm breed
    • E14 is een kleine schroeffitting. De schroef is 14 mm breed
  • Fitting met pinnetjes: bij een fitting met pinnetjes staat het getal voor de afstand tussen de twee pinnetjes.
    • Veelvoorkomende spotjes zijn GU4 (afstand is 4mm) en GU10 (afstand is 10mm).
    • Andere voorbeelden zijn B22 (afstand is 22mm) en GY4 (afstand 4mm).

Vermogen van de lamp

Het vermogen van de lamp wordt uitgedrukt met een W en staat voor Wattage. Bij led-lampen heet dit Lumen (Lm).

Voltage

De spanning waarop een lamp werkt wordt uitgedrukt met een V en betekent Voltage. Dit geeft aan of de lamp geschikt is voor elektriciteit direct uit het stopcontact. Bij 230V is de lamp geschikt voor stroom direct uit het stopcontact.

Vorm

Door dezelfde vorm te kiezen, weet u zeker dat de nieuwe led-lamp past. Veelvoorkomende vormen zijn peer, kogel en kaars. Daarnaast zijn er ook verschillende decoratieve vormen.

Door de oude lamp mee te nemen bij aankoop van een nieuwe lamp, kunt u de juiste led-lamp kiezen. Een foto maken van de gegevens kan ook.

Stap 3: Kies het type licht en sterkte die u wilt

Bij led-lampen worden andere termen gebruikt om het type licht en de sterkte aan te geven. Door hier goed naar te kijken kiest u de juiste led-lamp. De termen staan hieronder toegelicht.

Lumen (Lm)

Het aantal Lumen betekent hoeveel licht er van de led-lamp komt. Bij gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen heet dit Wattage (W). Hieronder ziet u in de tabel wel lumen overeenkomt met welk wattage.

Gloeilamp 15 – 25W 40W 60W 75W 100W
Halogeenlamp 18W 28W 42W 52W 70W
Led-lamp Tot 300 Lm 400 – 500 Lm 700 – 850 Lm 900 – 1100 Lm 1300 Lm
Overzicht welk Wattage per type lamp overeenkomst met aantal Lumen van led-lampen. Bron: MilieuCentraal

Als voorbeeld: als u een gloeilamp wilt vervangen van 25 Watt, heeft u voor dezelfde lichtsterke een lamp van 300 Lumen nodig.

Kelvin (K)

Het aantal Kelvin geeft de kleur van de lamp aan. Hoe minder Kelvin een lamp heeft, hoe meer oranje het licht is. Hoe hoger het Kelvin van de lamp is, hoe blauwer het licht is. De standaard hoeveelheid Kelvin voor een lamp met vergelijkbaar licht als een gloeilamp is 2700K.

Foto van de verhouding tussen lichtkleur en aantal Kelvin van ledlampen. Dit helpt de juiste ledlamp te kiezen
De verhouding van het aantal Kelvin en de lichtkleur van een led-lamp.

Stap 4: Gebruikt u dimmers? Controleer of deze geschikt zijn voor dimbare led-lampen.

Niet elke dimbare led-lamp werkt met elke dimmer. Het hangt af van het vermogen waar de dimmer voor gemaakt is. Een dimmer met hoog vermogen, zoals dat van een gloeilamp, werken niet (goed) met led-lampen. De dimmer moet een klein vermogen hebben, onder de 25W. Door de dimmer van tevoren te controleren kunt u de juiste led-lamp kiezen die geschikt is voor de dimmer.

Stap 5: Tijd voor de aankoop!

Door u goed voor te bereiden met bovenstaande stappen kiest u de juiste led-lamp. Zo voorkomt u snel een miskoop. In het kort zijn de volgende punten die u kunt controleren:

  • Is de fitting hetzelfde?
  • Is het de juiste sterke (Lm) en soort licht (K)?
  • Moet de led-lamp kunnen dimmen en zo ja, is de dimmer geschikt?
  • Als u een andere vorm kiest, weet u zeker dat die past?

Tips om mee aan de slag te gaan

Hier staan nog een aantal tips om mee aan de slag te gaan bij het kiezen van de juiste led-lamp.

  • Lampen die u het vaakst gebruikt, zijn slim om als eerste te vervangen. Dat bespaart het meeste energie.
  • Maak een foto met uw telefoon. Zo kunt u inzoomen als de letters moeilijk te lezen zijn. Zo heeft u ook de gegevens van de oude lamp bij de hand als u boodschappen gaat doen of online gaat bestellen.
  • U kunt ook de oude lamp meenemen naar de winkel en daar om advies vragen
  • Soms kunt u in de winkel testen of de lamp werkt en of het licht naar wens is. Mocht dit niet zo zijn, dan kunt u vragen of u de lamp nog mag ruilen als het niet het gewenste licht heeft. Vraag dit ook na bij een webwinkel.
  • Kijk ook naar het energielabel. Lampen met een A++ label zijn het meest energiezuinig.

Meer informatie over energie besparen en specifiek besparen met ledverlichting vindt u op onze website. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning? Doe de gratis HuisScan!