Moeder met dochter boven verwarming

Woning verduurzamen… Wie gaat dit betalen?

18 november 2022

Nederland wil steeds meer woningen isoleren en zonder aardgas verwarmen. Wij krijgen vaak de vraag: “Wie gaat dit betalen”? Een terechte vraag. Want één op de vijf woningeigenaren kan deze verduurzaming niet betalen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Bank.

Disclaimer: Dit is geen financieel advies. 

 

Stel u bent woningeigenaar en u wilt uw huis aanpakken. Er zijn drie manieren om hiervoor te betalen: (1) met eigen spaargeld, (2) wachten en sparen of (3) met een lening.

1. Met eigen spaargeld

Heeft u genoeg geld op de spaarrekening staan om uw huis aan te pakken? Dan is het slim om de verduurzaming van uw huis hiermee te betalen. Dit is de meest goedkope manier om uw huis aan te pakken. U gaat per maand minder betalen voor energie in veel gevallen.

 

Briefje van €50 boven een stopcontact
Briefje van €50 boven een stopcontact

2. Wachten en sparen

Heeft u het geld om uw huis aan te pakken niet zomaar op de bank staan? Dan kunt u ervoor kiezen om te wachten. In de tijd dat u wacht kunt u sparen. Het voordeel hiervan is dat u geen lening hoeft aan te gaan. Het nadeel van wachten en sparen, is dat wat u per maand betaalt voor energie hetzelfde blijft. Het is ook mogelijk dat u meer gaat betalen omdat de prijzen voor energie stijgen.

3. Lenen

Sluit u een lening af? Wat u per maand terugbetaalt en wat u voor gas en stroomt betaalt blijft dan meestal hetzelfde. Dat leggen we uit met een voorbeeld van Anita die haar dak en spouwmuren isoleert.

 

Anita betaalt €200 per maand voor gas en stroom. Ze besluit haar dak en spouwmuren te isoleren voor €10.000.

Anita heeft dit geld niet op de bank staan. Ze leent daarom dit bedrag via de Energiebespaarlening. De rente die ze betaalt is 4,35%. In totaal moet ze €12.300 terugbetalen over een periode van 10 jaar. Anita betaalt €100 terug per maand.

Als Anita isoleert, gebruikt ze minder gas. Ze bespaart €1.300 per jaar met haar geïsoleerde dak (500 m3 gas) en muur (150 m3 gas). Dat is een besparing van €100 per maand (€1,97 per m3 gas, prijspeil januari 2022).

In totaal blijft Anita dus ongeveer hetzelfde betalen. Is het dan de moeite waard? Jazeker! Haar huis isoleren heeft een paar grote voordelen:

  • Het is lekker warm in huis in de winter (en langer koel in de zomer)
  • Haar huis wordt meer waard
  • Ze doet iets goeds voor het milieu
  • Als de lening is afbetaald, betaalt ze minder voor energie elke maand

 

Geld lenen kost geld. Toch kan lenen in dit soort situaties uiteindelijk goedkoper zijn dan wachten en sparen. De Energiebespaarlening kunt u aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. De voordelen van deze lening:

  • Lage rentes vergeleken met andere aanbieders
  • Zelfs 0% rente voor lage inkomens (nieuw!)
  • Geen advieskosten en geen aansluitkosten
  • Geen verborgen kosten
  • Extra aflossen zonder boete

Let wel op: als u verhuist, dan verhuist de lening met u mee.

Klik hier voor meer informatie over de Energiebespaarlening 

 

Subsidies

Er zijn dus drie manieren om te betalen voor het aanpakken van uw huis: (1) met eigen spaargeld, (2) wachten en sparen of (3) met een lening. Wat u ook kiest, in alle gevallen kunt u ook subsidie aanvragen van ongeveer 30% voor bijvoorbeeld isolatie en een warmtepomp. 

Klik hier voor meer informatie over de ISDE Subsidie

 

Tot slot

Anita zit er warmpjes bij deze winter. Ze heeft een goed gevoel over zichzelf, over haar energierekening en heeft iets goeds gedaan voor het milieu!

Disclaimer: Dit is geen financieel advies. 

 

Moeder met dochter boven verwarming
Moeder met dochter boven verwarming