Hoe los ik een vochtprobleem op?

Vochtproblemen komen vaak voor in gebouwen en kunnen leiden tot vervelende dingen, zoals schimmel, schade aan het gebouw en gezondheidsproblemen. Om vochtproblemen effectief op te lossen, is het belangrijk eerst de oorzaken te begrijpen en vervolgens stappen te ondernemen om deze weg te halen. In dit stuk zullen we de oorzaken omschrijven en de oplossingen benoemen.

We maken op een dag veel vocht in een woning. Denk aan uitademen, douchen, koken, natte kleding uithangen, wassen, thee maken en planten die water maken. In veel gevallen maakt dit niet uit, maar soms kan te veel vocht voor problemen zorgen. 

Warme lucht kan veel vocht dragen, zonder dat we dit doorhebben. Koude lucht kan weinig vocht dragen. Als lucht afkoelt, kan er condens ontstaan. We kennen allemaal wel natte ramen, waarop we kunnen tekenen. Dit komt omdat het glas een stuk kouder is dan de ruimte. Nu veel mensen de verwarming een paar graden kouder instellen, komen er meer vochtproblemen.

Warme lucht kan veel vocht in zich hebben. Als deze lucht afkoelt is er condens. Dit komt omdat koude lucht minder vocht in zich kan hebben.

Oorzaak van vocht vinden

De eerste stap bij het oplossen van vochtproblemen is zoeken naar de oorzaak van het vocht. Veel voorkomende oorzaken van vocht zijn:

 1. Lekkages: Vaak duidelijke natte plekken aan de binnenkant van de woning.
  >>> Dit vochtprobleem is te herkennen doordat deze meestal maar op één plek zit. Ook zit deze plek vaak boven in een ruimte. Herleid deze plek naar een naar een zwakke plek buiten. Denk aan het dak of de goot.
 2. Doorslaand vocht: Ontstaat doordat regen ‘door’ de muur heen komt.
  >>> Te herkennen aan het feit dat er vooral overlast is nadat het heeft geregend.
 3. Neerslaand vocht: Dat is vocht dat van binnenuit komt.
  >>> Dit vochtprobleem is te herkennen aan het feit dat deze neerslaat tegen de koudste plek. Vaak ontstaan er in een hoek of bij raamkozijnen zwarte schimmelplekken.
 4. Koudebruggen: Een vrij vergelijkbaar probleem als neerslaand vocht. Alleen is het probleem ontstaan door een plek die slecht geïsoleerd is. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als een spouw geïsoleerd wordt, terwijl er puin in ligt. Dan is dat kleine deel niet geïsoleerd, dat zal dan een koudebrug (en het koudste punt) zijn. Daar zal het vocht dan neerslaan.
  >>> Net als neerslaand vocht meestal te herkennen aan een schimmelplek, maar nu wel op één plek. Een infraroodcamera kan ook deze plek ook goed in beeld brengen.
 5. Optrekkend vocht: Ontstaat doordat vocht uit de grond omhoog kruipt in de muren.
  >>> Te herkennen aan vochtige plekken, bladderende verf, vooral aan de onderkant op de begane grond. Vaak ontstaan deze problemen achter meubels, omdat daar het vocht minder goed droogt. 

De oorzaak zoeken van vochtproblemen is soms een soort speurtocht. Natuurlijk begint de speurtocht met gewoon rondkijken. De meeste mensen die dit artikel lezen, zullen dat waarschijnlijk al gedaan hebben. Daarnaast kunt u een vochtmeter kopen (€10 – €25). Die meet de luchtvochtigheid en temperatuur. Minder dan 60% luchtvochtigheid in huis is goed. Is de vochtigheid hoger, dan moet er meer geventileerd worden. Daarnaast is het goed om de temperatuur boven de 15 graden te houden. Want hoe hoger de temperatuur, hoe minder snel er condens ontstaat. 

Probeer de luchtvochtigheid in huis altijd tussen de 40-60% te houden

Oorzaak van vocht verhelpen

Als de oorzaak van het vocht is gevonden, is het belangrijk stappen te ondernemen om de oorzaak weg te nemen. 

 1. Lekkages kunnen worden gerepareerd door de bron van de lekkage te vinden en te repareren. Vaak is er een oorzaak op het dak en kan een dakdekker of een aannemer u het beste helpen.
 2. Doorslaand vocht kan worden aangepakt door de buitenmuren te impregneren. Dit zorgt voor een laagje op de stenen, dat water tegenhoudt. U kunt dit laten doen of zelf impregneermiddel kopen. U heeft hier wel een drukspuit (of kwast) en een hoge ladder voor nodig.

 3. Neerslaand vocht van binnenuit komt door slechte ventilatie. U meet in de winter dan vaak een te hoog vochtgehalte (>70%). Dit kan worden aangepakt door de ventilatie te verbeteren.
  Kijk verder op de kennisbank naar de verschillende mogelijkheden voor betere ventilatie.
 4. Koudebruggen zijn heel verschillend. Ook hier kan het helpen de ventilatie te verbeteren. Maar het belangrijkst is de dat isolatie om de koudebrug heen goed is. Soms kan het vrij eenvoudig (na)geïsoleerd worden. Het beste is om een isolatiespecialist in te schakelen.
  Zoek hier naar onze vakspecialisten.

 5. Optrekkend vocht kan soms al verholpen worden door goede bodemisolatie. Als dit niet genoeg is kunnen de muren worden geïnjecteerd. De muren zitten dan al vol en vocht kan tijdelijk niet meer omhoog trekken.
  Wilt u echt van optrekkend vocht af zijn, dan loont het om te investeren in een laag met materiaal dat het vocht tegenhoudt. Hiervoor moet de muur echt meter voor meter opengemaakt worden. Daarna kunnen er kunststof- of loodslabbe worden aangebracht (dit proces heet onderkappen).

Weet u niet welke oorzaak uw vochtprobleem heeft? Probeer dan te kijken welke oorzaak het in ieder geval niet is. De overige oplossingen kunt u één voor één toepassen en kijken of uw vochtprobleem minder wordt. Meer ventileren of de buitenmuur impregneren zijn namelijk makkelijk uit te voeren. 

Bouwkundige

Als bovenstaande stappen geen oplossing bieden, kan het nodig zijn om hulp te zoeken bij een bouwkundig ingenieur om een rapport op te stellen. De ingenieur kan een grondig onderzoek uitvoeren en aanbevelingen doen voor het aanpakken van uw vochtprobleem.