Zonnepanelen BTW terugvragen

Btw op zonnepanelen terugvragen in 4 stappen

In Nederland kunt u als particuliere woningeigenaar de btw terugvragen van de aanschaf en installatie van zonnepanelen vóór 1 januari 2023. Deze regeling is niet door de overheid ingesteld, maar door de rechter vastgelegd. Dat komt omdat u als ‘energieleverancier’ wordt gezien wanneer u elektriciteit teruglevert aan het net. Daarmee bent u automatisch ondernemer en maakt u gebruik van de financiële voordelen bij de Belastingdienst die daarbij horen.

Zonnepanelen aangeschaft na 1 januari 2023?

Sinds 1 januari 2023 is de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen afgeschaft. De btw is omlaag gegaan van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. 

Zonnepanelen aangeschaft vóór 1 januari 2023?

Sinds 20 juni 2013 kunt u de btw (21%) op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen terugvragen. Dat betekent dat u bij een installatie van 10 zonnepanelen €906 terugkrijgt op een totaalbedrag van €5.220 (inclusief btw). Dat is een behoorlijk bedrag. Daardoor wordt uw financieel rendement hoger en de terugverdientijd korter. In dit artikel leest u hoe u de btw op zonnepanelen in 4 simpele stappen terug kunt vragen.

De btw op zonnepanelen terugvragen is niet altijd moeilijk. Laat u dit toch liever door iemand anders doen? Sommige installateurs kunnen dit voor u doen (tegen betaling). Er zijn ook bedrijven die de btw voor u terug kunnen vragen. Regionaal Energieloket biedt deze service ook aan. Meer toelichting vindt u onderaan dit artikel.

Stap 1: Formulier invullen ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’

Zodra u met uw zonnepanelen stroom levert aan het elektriciteitsnet wordt u door de belastingdienst gezien als ondernemer. Dat is dus feitelijk gezien vanaf het moment dat de zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten zijn. Om de btw terug te vragen dient u zich aan te melden als ondernemer bij de belastingdienst.

Het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ kunt u downloaden via deze website van de belastingdienst. Dit formulier moet u op tijd opsturen. Namelijk binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Het is mogelijk om u al aan te melden voordat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Het is vrij eenvoudig het formulier in te vullen. Hieronder enkele opmerkingen bij het formulier:

 • Een Beconnummer is alleen nodig wanneer een boekhouder voor u de financiële administratie doet.
 • U kunt de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) toepassen. Lees meer over deze regeling bij stap 4. Door ja te kiezen zorgt u ervoor dat u geen btw aangifte meer hoeft te doen na jaar 1. Let op! in het eerste jaar moet u dit wel elk kwartaal doen!

Het formulier stuurt u vervolgens naar de Belastingdienst. Het adres staat rechtsboven op het formulier vermeld. Voor vragen kunt u terecht bij de Belastingtelefoon op 0800-0543.

LET OP: zorg dat de factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Staat de factuur op uw naam en de energierekening op naam van uw partner? Dan kunt u de btw niet terugvragen.

Stap 2: Reactie van de Belastingdienst

Binnen 5 werkdagen na ontvangst van uw aanmeldformulier ontvangt u van de belastingdienst een brief. Hierin staat de zogenaamde ‘vaststelling’. In deze brief wordt normaliter bevestigd dat u als ondernemer bent aangemerkt. U ontvangt dan een btw nummer. Vijf dagen later ontvangt u nog een brief. Hierin staat uw inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen.

LET OP: ontvangt u geen inloggegevens? Dan is dat waarschijnlijk omdat u in het verleden ondernemer was en dat nu niet meer bent. Mocht dit het geval zijn, bel dan even met de Belastingtelefoon op 0800-0543. Wanneer u de aangifte niet op tijd doet kunt u een boete krijgen.

Stap 3: Btw-aangifte doen en btw zonnepanelen terugvragen

Als het goed is heeft u een brief met een gebruikersnaam en wachtwoord ontvangen. Hiermee kunt u inloggen op de website van de belastingdienst om btw-aangifte te doen. Ga hiervoor naar Mijn Belastingdienst.

Hoeveel btw moet ik betalen?

U berekent de te betalen btw als volgt. U berekent eerst de btw die u verschuldigd bent over de levering van de stroom (zie ‘Verschuldigde btw’). Vervolgens trekt u hier de btw die aan u is berekend voor de aanschaf vanaf. Dit bedrag kunt u vinden in de factuur.

Verschuldigde btw

Het stroomverbruik waarover btw betaald moet worden is in de praktijk lastig vast te stellen. Daarom werkt de Belastingdienst met standaardbedragen. Ook wel ‘forfaits’ genoemd. De btw die u op jaarbasis moet afdragen is het forfait bedrag. Dit forfait bedrag is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen. In onderstaande tabel kunt u vinden hoeveel u moet afdragen.

LET OP: als u gebruik maakt van deze forfaits, mag u geen btw in rekening brengen aan uw energiebedrijf.

Opwekvermogen in Wattpiek Forfait
0 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001-6000 € 120
6001-7000 € 140
7001-8000 € 160
8001-9000 € 180
9001-10000 € 200

Een voorbeeld: als uw zonnepanelen gezamenlijk een vermogen hebben van 2.200 Wattpiek dan geldt een jaarlijks fortfait van 60 euro. Dit bedrag vult u in bij vraag 1A in uw digitale btw aangifte.

De btw aangifte over het kwartaal waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft is het voordeligst. U vraagt dan ook de btw terug die u heeft betaald over de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Dit bedrag vult u in onder vraag 5B van de btw aangifte. De kwartalen hierna vult u hier nul euro in.

LET OP: Als u de btw aangifte te laat doet riskeert u een boete.

Heeft u de teruggave na enkele weken nog niet ontvangen? Dan is het handig even te bellen met de Belastingtelefoon op 0800-0543. Het kan zijn dat de belastingdienst geen rekeningnummer van u als ondernemer heeft, maar alleen van u als burger. Via Mijn Belastingdienst kunt u uw rekeningnummer doorgeven.

Stap 4: Ontheffing aanvragen voor toekomstige btw aangiftes

Als nieuwe eigenaar van zonnepanelen kunt u meedoen met de vernieuwde Kleine Ondernemers Regeling (KOR). U hoeft dan maar één keer btw-aangifte te doen in plaats van 4 keer per jaar. U vraagt dan de btw voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terug en geeft de verschuldigde btw aan. Dat is de forfait, zoals eerder in dit artikel genoemd bij stap 3.

De KOR is een btw-vrijstelling. U hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen. Dit betekent ook dat u geen btw meer kunt terugvragen over uw kosten en investeringen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe set aanschaft of onderhoud laat uitvoeren. Na de eenmalige aangifte bent u geen btw meer schuldig over stroom die u teruglevert of stroom die u zelf gebruikt. Het jaar dat volgt op de aanschaf van de zonnepanelen is het jaar dat u met de KOR mee gaat doen. Vanaf die datum kunt u dan geen btw meer terugvragen.

Een voorbeeld: als u in januari 2021 zonnepanelen koopt en u vraagt in april 2021 de btw terug, doet u mee met de KOR vanaf 1 januari 2022. U kunt vanaf dat moment geen btw meer terug vragen, in 2021 nog wel.

Let op: als u kiest om mee te doen met de KOR, dan doet u mee voor een periode van ten minste drie jaar. U kunt uw deelname niet tussendoor stoppen. Wilt u binnen drie jaar een onderneming starten? Dan is het mogelijk niet verstandig om met de KOR mee te doen. Meer informatie leest u op de website van de Belastingdienst over het hebben van zonnepanelen en het starten van een nieuwe onderneming.

Heeft u voor 2020 zonnepanelen aangeschaft?

Heeft u vóór 20 november 2019 zonnepanelen aangeschaft en zich aangemeld als btw ondernemer voor de zonnepanelen? Dan bent u automatisch aangemeld voor de nieuwe KOR. Mocht u geen gebruik willen maken van de vernieuwde KOR, dan kunt u zich afmelden. Omdat de Belastingdienst u automatisch heeft aangemeld voor de KOR geldt de termijn van drie jaar in dit geval niet.

Kiest u ervoor om niet mee te doen met de KOR? Dan moet u elk kwartaal btw aangifte doen. U betaalt dan btw over de stroom die u gebruikt van uw energiemaatschappij of de stroom die u zelf teruglevert aan het net.

Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst over de Kleine Ondernemers Regeling en zonnepanelen.

Bent u zzp’er? Let dan op!

Zzp’ers kunnen, net als particulieren die geen ondernemer zijn, ook de btw terugvragen op de aanschaf en installatie van hun zonnepanelen. Zzp’ers kunnen echter niet zomaar gebruik maken van de kleine ondernemersregeling. Indien u al ondernemer bent dan is het zo dat de zonnepanelen gelden als een nieuwe btw-activiteit, naast de reeds bestaande btw activiteiten die u als ondernemer heeft. Lees meer op deze website van de Belastingdienst over het hebben van een onderneming en het nemen van zonnepanelen.

Btw terugvragen over zonnepanelen op uw vakantiewoning

Zonnepanelen op vakantiewoning

De mogelijkheid om btw terug te vragen is niet afhankelijk van waar de zonnepanelen worden geplaatst. Het is belangrijk of de elektriciteit die met de zonnepanelen wordt geproduceerd aan het openbare net wordt teruggeleverd. Let ook hierbij op dat de factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Het is wel van belang dat de eigenaar in Nederland woont. 

Indien u voor zonnepanelen op uw eigen woning al btw heeft teruggevraagd gaat de aanvraag net even anders:

 1. Doe een schriftelijke aanvraag bij het belastingkantoor in uw gemeente. Vermeld hierin duidelijk:
  • wie u bent (vermeld hierbij uw BSN-nummer en btw-nummer);
  • wat u aanvraagt.
 2. Binnen 10 – 14 dagen krijgt u een brief en een formulier van de Belastingdienst.
 3. Vul dit formulier in en stuur dit retour naar de Belastingdienst.
 4. De Belastingdienst komt binnen 8 weken met een ‘beschikking’. Hierin staat of u inderdaad btw terugkrijgt en hoe hoog dit bedrag is.
 5. Nadat u de beschikking heeft ontvangen wordt dit bedrag binnen één week op de rekening van de eigenaar van de vakantiewoning gestort.

 

Hulp nodig bij het terugvragen van de btw?

Het Regionaal Energieloket en de BTW Centrale kunnen u helpen

In sommige gevallen is het ingewikkelder om btw terug te vragen. Het Regionaal Energieloket heeft daarom een samenwerking met de BTW Centrale. Samen met de BTW Centrale helpen we bewoners met het terugvragen van de btw die voor zonnepanelen en de installatie hiervan is betaald. Voor €50 krijgt u hulp bij het terugvragen van de btw. Door de vernieuwde Kleine Ondernemings Regeling (KOR) zijn er een aantal gevallen waarbij het lastiger is om de btw terug te vragen. Een aantal gevallen waarbij het slim is om de hulp van de BTW Centrale in te schakelen zijn:

 • Als u eerder btw op zonnepanelen heeft teruggevraagd
 • Als u al btw ondernemer bent of wordt binnen 3 jaar
 • Als de btw op de factuur hoger is dan €2.500

Heeft u hulp nodig? Neem contact op met het Regionaal Energieloket via 088 – 525 41 10 of vragen@regionaalenergieloket.nl