Schuin dak isoleren vanaf de binnenzijde

Schuin dak isoleren

Een schuin dak isoleren? In dit artikel leest u meer over het isoleren van uw dak via de binnen- en buitenzijde en wat dit u kost en bespaart op de energierekening. Veel huizen in Nederland hebben nauwelijks of geen isolatie op het dak. Dat is erg zonde, want zo gaat veel van de kostbare warmte onnodig verloren. Met een goed geïsoleerd dak bespaart u tot wel 30% op uw gasverbruik. Bovendien neemt het comfort in huis flink toe door dakisolatie. 

Warmteverlies door het dak

Warmteverlies dak
Warmteverlies in de woning.

Van nature stijgt warmte op. Dit kunt u bijvoorbeeld merken als u een hand boven de verwarmingsradiatoren houdt. U voelt dan de warme lucht langs uw hand glijden. Warmte ontsnapt uit de woning via de muren, vloer, dak en ramen. Maar voor het grootste deel verliest u warmte door het dak. Gemiddeld gaat 20% tot 35% van de warmte verloren via het dak. Ook als u alleen beneden in de woonkamer of op de 1e verdieping (onder de zolder) verwarmt gaat er warmte verloren door het dak. Ondanks de verdiepingsvloeren gaat de warmte hier doorheen om uiteindelijk op de bovenste verdieping door het dak te gaan. Dit kunt u voorkomen door isolatie toe te passen waardoor de warmte niet meer zo makkelijk door het dak naar buiten gaat.

U kunt dit warmteverlies door het dak op 3 manieren tegengaan:

 1. U kunt het schuine dak isoleren door isolatie aan de binnenkant te plaatsen
 2. U kunt het schuine dak isoleren door isolatie aan de buitenkant te plaatsen
 3. U kunt isolatie in of op de bovenste verdiepingsvloer plaatsen. Dit staat ook wel bekend als zoldervloerisolatie.

Dit laatste is overigens alleen verstandig wanneer u de bovenste ruimte niet verwarmd. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval als u een zolder of vliering als opslag voor spullen gebruikt. Belangrijk is dat de bovenste verdieping ook goed afsluitbaar is door een deur of een luik.

Dit artikel gaat over het isoleren van een schuin dak. Lees meer over plat dak isolatie of zoldervloerisolatie.

Isoleren schuin dak: hoe werkt dat?

Een schuin dak kan zowel via de binnenzijde als de buitenzijde worden geïsoleerd. Een dak isoleren vanaf de buitenkant heeft de voorkeur boven isolatie aan de binnenkant. U voorkomt op die manier naden en kieren tussen de verschillende dakdelen zoals in de nok van het dak. Daarbij vormen de dakbalken in dat geval ook geen koudebrug meer waardoor u extra goed isoleert. Een ander bijkomend voordeel is, wanneer u van een authentieke woonstijl houdt, u de dakbalken van binnen open kan laten zodat u een mooi origineel effect behoud.

Tip: gaat u binnenkort het dak vervangen of bent u op zoek naar een goede investering? Laat dan uw dak vanaf de buitenzijde isoleren. Dit zorgt voor de grootste besparing op uw energierekening en zorgt voor een leefbare bovenverdieping.

Schuin dak isoleren vanaf de buitenkant, dakrenovatie

Door isolatie vanaf de buitenzijde van het dak aan te brengen creëert u een mooie egale laag isolatie. Om dit te kunnen doen moet de dakbedekking en onderliggende constructie van uw dak af gehaald worden. De werkzaamheden zien er als volgt uit:

 1. De dakbedekking (dakpannen, shingles of ander materiaal) wordt van het dak gehaald.
 2. Het onderliggende houten regelwerk (panlatten en tengelatten) worden verwijderd.
 3. Onder het regelwerk ligt misschien nog oud isolatiemateriaal. Dit verwijdert u samen met de onderliggende folie en houten spaanplaten. U kunt dit vervangen voor nieuwe isolatieplaten of daarbovenop nieuw isolatiemateriaal aanbrengen.
 4. Dampremmende of dampdoorlatende folies vervangt u door een nieuwe dampdichte folie.
 5. Nieuwe isolatiemateriaal wordt op de dakbalken bevestigd of bovenop het al bestaande isolatiemateriaal geplaatst. Het nieuwe isolatiemateriaal wordt op maat gemaakt zodat het goed aansluit op de (spouw)muurisolatie.
 6. Tussen de verschillende isolatieplaten en dakdelen wordt een afdichtingsmiddel gebruikt om naden en kieren dicht te maken.
 7. Bovenop de isolatieplaten wordt een damp-open maar waterdichte folie geplaatst waarmee u een lucht- en waterdichte constructie krijgt. Ongewenste ventilatie van koude lucht of vochtproblemen worden daarmee voorkomen. Andersom kan vocht dat in de constructie terecht komt wel naar buiten toe geventileerd worden. U kunt dit materiaal vergelijken met een goed ademende regenjas.
 8. Er wordt een nieuw houten regelwerk geplaatst waarop de (nieuwe ) dakbedekking bevestigd wordt.
 9. Het kan voorkomen dat het dak minder of meer uitsteekt ten opzichte van de buitenmuur. In dat geval zal de dakgoot aangepast of opnieuw geplaatst worden.
 10. De klus is klaar.

Een schuin dak isoleren vanaf de buitenkant is een grote klus waar veel vakkennis voor nodig is. Laat dit daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf. Een goed moment om uw dak te isoleren is wanneer het dak gerenoveerd moet worden of wanneer u de dakbedekking wilt vervangen.

Aansluiting dak met de buren?

Als uw dak grenst aan dat van de buren vraagt u zich misschien af of u zomaar een extra, dikke laag isolatie kunt toepassen. Hoewel u bij voorkeur samen met de buren het dak laat isoleren is het antwoord: Ja. U kunt de dakrenovatie laten uitvoeren en het hoogteverschil overbruggen met speciale renovatie-koppelelementen. Met deze koppelelementen kunt u elk willekeurig dak aansluiten op uw dak. Hierbij maakt het niet uit of er sprake is van een hoogteverschil of andere dakbedekking.

Soorten isolatiemateriaal en isolatiewaarde dak

Schuin dak isoleren vanaf de buitenkant
Dampremmende folie op het isolatiemateriaal en het dakbeschot met daarbovenop de panlatten en tengels. Nu alleen de dakpannen nog plaatsen.

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal te verkrijgen voor op het dak in verschillende diktes. Voordat u start met de werkzaamheden moet u als eerste bepalen: welke isolatiewaarde wens ik te behalen? Een dak isoleren doet u waarschijnlijk maar 1 keer en dan wilt u dat ook meteen goed doen. De isolatiewaarde die u nu gebruikt moet toekomst bestendig zijn. Uiteindelijk wilt u ervoor zorgen dat uw huis op termijn energieneutraal is. In dat geval is dakisolatie erg belangrijk. In onderstaand overzicht ziet u waar een huis tegenwoordig aan moet voldoen om energieneutraal te worden.

Dakisolatie RC waarden

Niveau van isolatie Isolatiewaarde (Rc-waarde)
Slecht geïsoleerd 0,5
Matig geïsoleerd 2
Goed Geïsoleerd 4
Zeer goed geïsoleerd (nieuwbouw) 6
Energieneutraal 7 – 8
Passiefhuis 10

Huizen die nu gebouwd worden moeten met een isolatiewaarde van minimaal 6,3 gebouwd worden.

Isolatiematerialen voor isoleren schuin dak, buitenkant

Het isolatiemateriaal dat u kunt kiezen om een schuin dak mee te isoleren is beperkt. Het heeft een vaste en stevige vorm nodig zodat het tegen een stootje kan. Een minerale wol is dan bijvoorbeeld geen optie. In de meeste gevallen komt een isolatiemateriaal kant en klaar uit de fabriek. Soms zit daar ook al het nieuwe dakbeschot op vernageld (dit noemen ze ook wel een sandwich dakelement). De materialen waar u uit kunt kiezen hebben ook andere isolatiewaardes waardoor het belangrijk is om na te gaan hoe dik de isolatieplaten moeten zijn om aan uw wensen te voldoen. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende materialen.

Type isolatiemateriaal Dikte (Rd-waarde 4) Dikte (Rd-waarde 6) Dikte (Rd-waarde 8) Dikte (Rd-waarde 10)
Vacuümisolatieplaat* 3cm 4,5cm 6cm 7cm
Aerogel* 7cm 11cm 14cm 17cm
Resol Hardschuim 8cm 12cm 16cm 19cm
PIR platen 10cm 14cm 19cm 23cm
EPS platen (piepschuim) 14cm 21cm 28cm 35cm
Houtvezel 15cm 22cm 29cm 40cm

*Extra dun isolatiemateriaal

Als u weinig ruimte onder het dak heeft of niet wilt dat er een groot verschil ontstaat in het uiterlijk van uw huis dan kunt u voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. Zo kunt u een dak isoleren waar weinig ruimte aanwezig is om isolatie in aan te brengen. We hebben het dan over vacuümisolatieplaten of Aerogel (gebruikt in de ruimtevaartindustrie). Wel goed om te weten: de prijs van deze materialen ligt ook een stuk hoger.

Er zijn ook materialen die geluid goed dempen, brandveiliger zijn of die uw zolder in de zomer koeler houden. Een bouwkundige of het isolatiebedrijf kan hierover advies geven.

Kosten schuin dak isoleren vanaf de buitenkant

De kosten voor het renoveren of isoleren van een schuin dak zijn afhankelijk van uw totale dakoppervlak, type dakbedekking (riet, dakpannen, shingles etc.) aantal dakvlakken, dakkapellen, dakramen en andere objecten die het werk kunnen bemoeilijken. Daarnaast heeft de huidige staat van het dak ook grote invloed op de totale kosten. Is er bijvoorbeeld waterschade of rot in de dakbalken dakplaten aangetroffen? Dan zijn de kosten een stuk hoger dan wanneer u alleen isolatie aanbrengt op de huidige dakconstructie. De kosten kunnen daardoor uiteenlopen van €210 – €240 per m2 dakkoppervlak (prijspeil januari 2024). In onderstaande tabel een overzicht van de kosten voor veel voorkomende woningtypen:

Tussenwoning Hoek /2-onder-1 kapwoning Vrijstaande woning
Dakoppervlakte 60m2 75m2 125m2
Kosten dakrenovatie €12.600-€14.400 €15.750-€18.000 €26.250 – €30.000

Bovenstaande prijzen zijn een grove indicatie voor het isoleren met isolatieplaten. Nodig erkende isolatie bedrijven uit om een advies uit te brengen en een prijsopgave voor uw specifieke woning op te stellen.

Schuin dak isoleren via de binnenkant

Schuin dak isoleren vanaf de binnenzijde
Het schuine dak geïsoleerd met glaswol en een metalstudframe.

Een goedkopere manier om een schuin dak te isoleren is om dit via de binnenzijde te doen. U plaatst dan isolatiemateriaal tussen de gordingen (horizontale dakbalken) of de spanten (verticale dakbalken). Met deze methode laat u de dakconstructie ongemoeid en zijn de kosten relatief laag. Het nadeel ten opzichte van isolatie vanaf de buitenzijde is dat u naden en kieren niet goed kan dicht maken en de dakbalken nog steeds koudebruggen vormen. De werkzaamheden zien er als volgt uit:

 1. Eventuele binnenbekleding van het dak (bijvoorbeeld houten schroten) wordt verwijderd.
 2. Isolatiemateriaal wordt op maat gesneden en tussen de dakbalken geplaatst.
 3. Naden en kieren worden zoveel als mogelijk dichtgemaakt met een afdichtkit.
 4. Boven op het isolatiemateriaal wordt een dampremmende folie aangebracht. Hierdoor kan er geen vocht vanuit de woning in het isolatiemateriaal of dakbeschot komen.
 5. Als laatste wordt de binnenkant afgewerkt met gipsplaten of houten schroten.

Ventileren

Bij oude woningen, meestal degene die voor 1980 zijn gebouwd, is er geen ventilatiesysteem aanwezig. Natuurlijke ventilatie vindt dan plaatst door naden en kieren in de woning. Voornamelijk het dak is dan een bron van ventilatiegaten.  Door het isoleren van het schuine dak zal er na afloop geen of nauwelijks meer ventilatie zijn door het dak. Let daarom goed op of er geen vochtproblemen ontstaan door vochtophoping in de woning.

Voordat u begint met het dak isoleren vanaf de binnenzijde

Als u uw dak gaat isoleren vanaf de binnenzijde dan is het belangrijk om na te gaan hoe de dakconstructie in elkaar zit. Als u namelijk niet exact weet hoe het dak is opgebouwd dan is de kans groot dat u vochtproblemen creëert. Binnen korte tijd ben u dan toe aan het vervangen van het hele dak en bent u veel kosten kwijt. Een aantal aspecten zijn daarom belangrijk om te controleren:

 • Is er al isolatie aanwezig? Zo ja, zit dit aan de binnenkant van het dak of aan de buitenkant onder de dakbedekking?
 • Is er een dampremmende of dampdichte folie aangebracht aan de buitenkant van het dak?
 • Zit er een papier- of asfalt-achtige laag aan de buitenkant van het dak?

Als er al isolatie geplaatst is aan de buitenzijde van het dakbeschot dan verplaatst u met nieuwe isolatie aan de binnenzijde de plek waar het “warme” gedeelte afgesloten wordt. Tussen de twee verschillende isolatiedelen is er kans op vochtophoping. Laat een isolatie specialist een beoordeling maken in dat geval.

Er kan ook een folie aan de buitenkant van de dakconstructie zitten. Belangrijk is om erachter te komen of dit een dampdichte of dampdoorlatende folie is. Een dampdoorlatende folie laat vocht uit de constructie naar buiten toe. Wanneer u een dampdichte folie aan de buitenkant hebt zitten dan is isoleren van de binnenzijde niet zomaar aan te raden. Door de nieuwe isolatielaag sluit u de dakconstructie en eventueel al aanwezig vocht in. Doordat het vocht niet weg kan zal het dak gaan rotten en zal u het volledige dak moeten gaan vervangen. Om dit te voorkomen maakt u gebruik van een speciale klimaatfolie. Deze plaatst u aan de binnenkant over het nieuwe isolatiemateriaal. De klimaatfolie zorgt ervoor dat er geen vocht in, maar wel uit de constructie kan komen. Daarmee voorkomt u vochtproblemen.

Bij oudere woningen komt het vaak voor dat er een soort papier of asfaltachtige laag is aangebracht aan de buitenkant van het dak onder de dakbedekking. Dit is een dampdicht materiaal en daarom geldt het zelfde advies als bij een dampdichte folie.

Wilt u toch uw dak isoleren dan is isoleren vanaf de buitenzijde de enige oplossing.Tip: liever een isolatie specialist

Het is erg belangrijk dat er geen vocht in de dakconstructie kan komen. Dit kan anders leiden tot de groei van schimmels of erger nog houtrot. Er zijn doe-het-zelf pakketten te koop, maar zorg er wel voor dat u weet waar u mee bezig bent. Het is aan te raden om dakisolatie altijd door een isolatie specialist uit te laten voeren. Die weten hoe u rot in de constructie voorkomt en zorgen er voor dat het project netjes wordt uitgevoerd en afgewerkt.

Materialen en dikte isolatie binnenzijde dak

Om het dak vanaf de binnenkant te isoleren kunt u veel verschillende soorten materialen gebruiken. In principe is elk materiaal geschikt om te gebruiken als isolatiemateriaal. In onderstaand overzicht vindt u de verschillende materialen en de daarbij behorende isolatiewaardes.

Type isolatiemateriaal Dikte (Rd-waarde 3,5) Dikte (Rd-waarde 4,0) Dikte (Rd-waarde 4,5) Dikte (Rd-waarde 6)
Vacuümisolatieplaat* 2,5cm 3cm 3,5cm 4,5cm
Aerogel* 6cm 7cm 8cm 11cm
Resol Hardschuim 7cm 8cm 9cm 12cm
PIR platen 8cm 10cm 11cm 14cm
PUR platen 10cm 12cm 13cm 17cm
EPS platen (piepschuim) 13cm 14cm 16cm 21cm
Glaswol, Steenwol 13cm 14cm 16cm 21cm
Jute, Houtvezel 13cm 15cm 17cm 22cm
Hennep 14cm 16cm 18cm 24cm

*Als u weinig ruimte onder het dak heeft of wil vermijden dat er een groot verschil ontstaat in het uiterlijk van uw huis dan kunt u voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. U moet er daarbij wel vanuit gaan dat de prijs van deze materialen een stuk hoger ligt.

Kosten schuin dak isoleren vanaf de binnenkant

De kosten voor het renoveren of isoleren van een schuin dak via de binnenkant is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Totale dakoppervlak;
 • Type dakbalken;
 • Afstand tussen gordingen en spanten;
 • Dakkapellen, dakramen en andere objecten die het werk kunnen bemoeilijken.

De kosten kunnen daardoor uiteenlopen van €85 – €135 per m2 dakkoppervlak (prijspeil januari 2024). In onderstaande tabel een overzicht van de kosten voor een aantal woningtypen:

Tussenwoning Hoek /2-onder-1 kapwoning Vrijstaande woning
Dakoppervlakte 60m2 75m2 125m2
Kosten isolatie binnenkant dak €5.100-€8.100 €6.375-€10.125 €10.625 – €16.875

Bovenstaande prijzen zijn een grove indicatie voor isoleren met minerale wol. Nodig een isolatiespecialist uit om een advies te geven en een vrijblijvende prijsopgave voor jouw specifieke woning op te stellen.

Besparing schuin dak isoleren – een rekenvoorbeeld

Het isoleren van uw dak is een slimme investering. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten en besparingen voor verschillende vormen van schuin dak isolatie (€1,30 per m3, prijspeil januari 2024). Kijk niet alleen naar de terugverdientijd, want ook als u eerder gaat verhuizen, verdient u het terug in uw woningwaarde. In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een huis met de volgende kenmerken:

 • Gasverbruik van 1.500 en 2.500m3 per jaar.
 • Dakkoppervlakte van 75m2
 • Woonoppervlakte van 120m2
 • Buitenzijde worden isolatieplaten gebruikt en binnenzijde minerale wol
Schuin dak isoleren Kosten Gasbesparing Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
Vanaf de buitenzijde €15.750-€18.000 380-850m3 €500 – €1.100 16 tot 32 jaar
Vanaf de binnenzijde €6.375-€10.125 300-700m3 €390 – €910 11 tot 16 jaar

Hieronder nog een paar belangrijke tips voor het isoleren van uw dak.

Belangrijke informatie en handige tips

 • Als uw dak goed geïsoleerd is en naden en kieren goed zijn dicht gemaakt, is het belangrijk om goed te ventileren. Oude daken zitten vaak vol naden en kieren waardoor natuurlijke ventilatie ontstaat. Van natuurlijke ventilatie is nauwelijks meer sprake na dakisolatie. Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem.
 • Bedenk of u dakramen of dakkapellen wilt plaatsen voordat u begint met isoleren. Dit is het moment om deze te plaatsen.
 • Als u het dak gaat isoleren vanaf de buitenzijde dan heeft u waarschijnlijk een omgevingsvergunning nodig. Dit is vaak het geval wanneer u de hoogte veranderd van het dak. Ook als u een andere soort of kleur dakbedekking terugplaatst is dit vereist. Als u in een monument woont of uw huis is onderdeel van een beschermd stads-of dorpsgezicht is het noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen. Kijk op het omgevingsloket of u vergunningsplichtig bent.
 • Is uw huis tussen 1975 en 1992 gebouwd? Kijk dan of u uw schuine dak kunt (na-) isoleren. Ook bij huizen gebouwd na 1992 is het interessant om extra dakisolatie toe te passen. Het financiële rendement is dan wel iets lager.
 • Bespaar niet op isolatiemateriaal, de meerkosten voor dikker materiaal heeft u binnen enkele jaren terugverdiend.
 • Vind gemakkelijk een betrouwbare dakisolatie specialist via het Regionaal Energieloket. Dat bespaart een hoop uitzoekwerk en zorgt ervoor dat de klus goed uitgevoerd wordt.