Zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

Zoldervloerisolatie is een mooi alternatief voor dakisolatie. Het kan een vergelijkbaar effect hebben voor een fractie van de prijs van dakisolatie. Maar wat is het verschil met dakisolatie? Hoe plaatst u zoldervloerisolatie en hoeveel kost dat? En waar moet u op letten bij het isoleren van de zoldervloer? In dit artikel leest u alles over het isoleren van een zoldervloer.

Tip: is zoldervloerisolatie niet voor uw woning geschikt? Lees dan meer over:

  1. Schuin dak isoleren
  2. Plat dak isoleren

Zoldervloerisolatie: hoe werkt het?

Van nature stijgt warmte op. Dit kunt u bijvoorbeeld merken als u een hand boven de verwarmingsradiatoren houdt. U voelt dan de warme lucht langs uw hand glijden. Warmte ontsnapt uit de woning via de muren, vloer, dak en ramen. Maar voor het grootste deel verliest u warmte door het dak. Gemiddeld gaat 20% tot 35% van de warmte verloren via het dak. Ook als u alleen beneden in de woonkamer of op de 1e verdieping (onder de zolder) verwarmt gaat er warmte verloren door het dak. Ondanks de verdiepingsvloeren gaat de warmte hier doorheen om uiteindelijk op de bovenste verdieping door het dak te gaan. Dit kunt u voorkomen door isolatie toe te passen waardoor de warmte niet meer zo makkelijk door het dak naar buiten gaat. Belangrijk is dan dat de bovenste verdieping ook goed afsluitbaar is door een deur of een luik.

Is het verstandig om de zoldervloer te isoleren?

Met name als de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte dan is het interessant om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Het isoleren van de zoldervloer gaat namelijk sneller omdat het makkelijker te bereiken is. Daarnaast is er minder isolatiemateriaal nodig omdat u minder m2 hoeft te bedekken met isolatiemateriaal. Het is daarmee efficiënter en goedkoper. Het is in veel gevallen een slim alternatief voor het isoleren van een plat of schuin dak. Dat betekent niet automatisch dat het altijd de meest verstandige oplossing is. U sluit een ruimte volledig af van uw woning en beperkt toekomstig gebruik van de verdieping onder het dak. Een aantal zaken waar u van te voren goed over moet nadenken voordat u aan de slag gaat met zoldervloerisolatie:

  1. Gebruikt u de ruimte als opslag of als kamer?
  2. Is de ruimte toegankelijk?
  3. Hoe is de ruimte af te sluiten?
  4. Is er een verwarmingssysteem aanwezig?
  5. Is de verdieping onder het dak een ruimte waarin u kunt staan?
  6. Heeft de bovenste verdieping een betonnen of houten vloer?
Zoldervloerisolatie met glaswol

Plaatsing isolatie op zoldervloer

Er zijn twee manieren om de zoldervloer te isoleren. Daarbij bent u grotendeels afhankelijk van de vloerconstructie. In oude huizen heeft u vaak een houten vloer constructie waar ruimte zit tussen het plafond van de onderliggende verdieping en de vloer van de bovenste verdieping. Een betonnen vloer is in de meeste gevallen massief en daarom plaatst u isolatiemateriaal bovenop de vloer.

Houten zoldervloer isoleren

Wanneer de verdiepingsvloeren van hout gemaakt zijn plaatst u in de ruimte tussen de vloerbalken (In vakjargon kepers genoemd) onder de vloerplanken het isolatiemateriaal. Tussen de houten vloerbalken, onder de vloerplanken, zit in de meeste gevallen loze ruimte. Deze ruimte vult een isolatiespecialist op met isolatiemateriaal. U haalt in dat geval de vloerplanken (deels) los en stopt daar isolatiemateriaal tussen. Als er nog geen plafondlatten (de verdieping eronder) zijn aangebracht dan moeten deze eerst aangebracht worden. Als dit het geval is dan zitten daar wel meerkosten aan verbonden.

De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de dikte van de vloerbalken. De dikte van de vloerbalken varieert tussen de 15 tot 23 centimeter per huis. Dat is ook meteen de maximale dikte van het isolatiemateriaal. De vloerplanken plaatst u na de isolatie weer terug zodat u verder niets meer van het isolatiemateriaal ziet. Veel gebruikte isolatiematerialen om dit te doen zijn:

  1. Isolatiedekens (rollen): Glaswol, Steenwol, Hennep, Houtvezel
  2. Vlokken/parels: Glaswol, EPS, Steenwol, Cellulose
  3. Schuim: PUR, watergedragen PUR, Icynene

Betonnen zoldervloer isoleren

Indien de constructievloer van beton is of van een ander massief materiaal zonder tussenruimte dan is de beste optie om warmteverlies te voorkomen door isolatiemateriaal bovenop de vloer te bevestigen. Vloerbedekking die op de massieve vloer ligt moet verwijderd worden. Daar bovenop komt het isolatiemateriaal te liggen. Bovenop het isolatiemateriaal plaatst u vervolgens een vloerbedekking naar keuze. Het isolatiemateriaal kan met deze methode in elke mogelijke dikte aangelegd worden. Anders dan bij een houten vloer bent u hierin niet beperkt tot de tussenruimte in de vloerconstructie. Daartegenover staat dat u wel een beetje hoogte verliest doordat de vloer omhoog komt. Een ander aandachtspunt is dat u een drukvast isolatiemateriaal moet gebruiken wilt u de vloer nog beloopbaar houden.

Een alternatief is om een nieuwe houten bovenvloer te plaatsen die over het isolatiemateriaal geplaatst wordt. U bent in dat geval vrij in uw keuze voor isolatiematerialen en u hebt een stevige vloer waar u minder beperkt in bent met gewicht plaatsen. Veel gebruikte isolatiematerialen voor het isoleren van een massieve zoldervloer:

  • Isolatieplaten: PIR, PUR, EPS, XPS, RESOL, Houtvezel

Trapluik of deur

Het is belangrijk om naast het isoleren van de vloer ook te zorgen dat de ruimte helemaal afgesloten kan worden. Dit doet u door een luik of een deur onder of boven aan de trap te plaatsen die u van onderaf dicht kan doen. Het luik of de deur voorziet u dan aan de koude kant van isolatie zodat ook daar geen warmte verloren gaat.

Vaste trap

Als u een vaste trap hebt kunt u deze afsluiten met een deur die u aan de onderkant of bovenkant van het trapgat plaatst. Heeft u een open trap of geen plek om een kozijn met deur te plaatsen dan plaatst u boven aan de trap een luik in het gat van de vloer. Zorg er dan wel voor dat u voldoende isolatie bovenop het luik plaatst en dat de naden en kieren goed aansluiten op de vloer.

Trapluik

Een zolderverdieping of vliering heeft vaak een trapluik (ook wel vlizo- of vlieringtrap genoemd) die makkelijk op te bergen is. Vaak is deze trap niet geïsoleerd en is dit nadat de de zoldervloer is geïsoleerd een tochtgat. U kunt in dat geval twee dingen doen: Een nieuw kant-en-klaar trapluik aanschaffen inclusief een dikke laag isolatie of u plaatst extra isolatie op het trapluik. Dit laatste is wel een lastig klusje aangezien de trap eraf moet, isolatie aangebracht wordt op het luik en daarbovenop extra stevig plaatmateriaal waarop de trap terug geplaatst kan worden. Voor een nieuw trapluik betaalt u tussen de €200 en €300. Let bij de aanschaf op de U-waarde van de trap of het luik. Dit geeft aan hoe goed de trap of luik is geïsoleerd. Een lage U-waarde is goed. Ga voor een product met een maximale U-waarde van 1,1. Dit is vergelijkbaar met een raam van HR++ glas.

Liever een isolatie specialist

Het is erg belangrijk dat er geen vocht in de zoldervloer kan komen. Dit kan anders leiden tot de groei van schimmels of erger nog hout- of betonrot. Er zijn doe-het-zelf pakketten te koop, maar zorg er wel voor dat u weet waar u mee bezig bent. Het is aan te raden om zoldervloerisolatie altijd door een isolatie specialist uit te laten voeren. Die weten hoe u rot in de constructie voorkomt en zorgen er voor dat het project netjes wordt uitgevoerd en afgewerkt.

Soorten isolatiemateriaal

Zoldervloerisolatie

Voor het isoleren van uw zoldervloer boven op een massieve vloer is het belangrijk dat er een drukvast materiaal gebruikt wordt. Daardoor blijft het dak beloopbaar en en kunt u er spullen op plaatsen. Voor een beloopbare vloer heeft u een drukvast materiaal nodig die minstens een druk van 1 kPa of 1 kN/m2 aankan. Dit betekent dat er op 1 m2 vloer er minimaal 100 kg aan gewicht op kan staan zonder dat het dak indeukt of inzakt.

Handig om te weten: wat betekent de Rd-waarde van een isolatiemateriaal?

De Rc-waarde is een term die aangeeft wat de warmteweerstand is van de totale constructie inclusief de isolatielaag. Per constructie-element, bijvoorbeeld het isolatiemateriaal, spreken we van een Rd-waarde. Als u alle Rd-waardes optelt komt u uit op de Rc-waarde. Veel bedrijven informeren u over de Rc-waarde van de constructie, maar eigenlijk kunt u beter de Rd-waarde vergelijken. De Rd-waarde verschilt per type isolatiemateriaal en de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal hoe minder warmte er wegstroomt.

In het onderstaande overzicht ziet u een aantal materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van een houten zoldervloer met een tussenruimte. Ga niet hoger dan een Rd-waarde van 4,5 want dan kan het op zolder gaan vriezen. Subsidie krijgt u pas vanaf een Rd-waarde van 3,5. 

Type isolatiemateriaal Dikte (Rd- 2,5) Dikte (Rd- 3,5) Dikte (Rd- 4)  
Vacuümisolatieplaat* 2cm 2,5cm 3,5cm  
Aerogel* 4cm 6cm 8cm  
Resol Hardschuim 6cm 8cm 10cm  
PUR platen of schuim 8cm 10cm 14cm  
XPS platen (piepschuim) 10cm 12cm 16cm  
EPS parels of platen 10cm 14cm 16cm  
Steenwol, Glaswol 10cm 14cm 16cm  
Hennep, Houtvezel, Cellulose 10cm 14cm 18cm  

*Extra dun isolatiemateriaal houten zoldervloer

Als u weinig ruimte tussen de vloer hebt of wilt vermijden dat er verschil ontstaat in vloerhoogte van de vloer dan kunt u voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. U moet er daarbij wel vanuit gaan dat de prijs van deze materialen een flink stuk hoger ligt.

Voor het isoleren van een massieve zoldervloer heeft u de keuze uit de volgende isolatiematerialen:

  • Vacuümisolatieplaat
  • Aerogel
  • PIR/PUR platen
  • EPS platen (piepschuim)
  • XPS platen
  • Houtvezel platen

Als u weinig ruimte tussen de vloer heeft of wilt vermijden dat er een groot verschil ontstaat in vloerhoogte van de vloer dan kunt u voor een dun isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde kiezen. U moet er daarbij wel vanuit gaan dat de prijs van deze materialen een flink stuk hoger ligt.

Kosten zoldervloer isoleren

De kosten voor het isoleren van een zoldervloer is afhankelijk van het totale vloeroppervlak, type constructievloer (beton of hout.) vloerbalken afstand, vloerbedekking en obstakels die het werk kunnen bemoeilijken. De kosten kunnen daardoor uiteenlopen van €30 – €85 per m2 zoldervloeroppervlakte (prijspeil januari 2024). In onderstaande tabel een overzicht van de kosten voor veel voorkomende woningen:

  Tussenwoning Hoek /2-onder-1 kapwoning Vrijstaande woning
Oppervlakte 40m2 50m2 80m2
Kosten €1.200-€3.400 €1.500-€4.250 €2.400-€6.800

Bovenstaande prijzen zijn een grove indicatie. Nodig erkende isolatiebedrijven uit om een advies uit te brengen en een prijsopgave voor uw specifieke woning op te stellen.

Besparing zoldervloer isoleren – een rekenvoorbeeld

Het isoleren van uw zolder is een goede investering. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten en besparingen voor verschillende vormen van zoldervloer- en schuin dak isolatie (€1,30 per m3, prijspeil januari 2024). In het rekenvoorbeeld gaan we uit van een huis met de volgende kenmerken:

  1. Gasverbruik van 1.500 en 2.500m3 per jaar.
  2. Zoldervloeroppervlakte van 50m2
  3. Dakoppervlakte van 75m2
  4. Woonoppervlakte van 120m2
Maatregel Kosten Gasbesparing Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
Zoldervloer isoleren €1.500-€4.250 300-700m3 €400-€900 4 tot 5 jaar
Dak vanaf de binnenzijde

€6.375-€10.125

300-700m3  €400-€900 11 tot 16 jaar
Dak vanaf de buitenzijde  €15.750-€18.000 380-850m3 €500 – €1.100 16 tot 31 jaar

Belangrijke informatie en handige tips

  • Als uw zoldervloer goed geïsoleerd is en de naden en kieren goed dicht zijn gemaakt, is het belangrijk om goed te ventileren. Oude daken zitten vaak vol naden en kieren waardoor natuurlijke ventilatie ontstaat. Van natuurlijke ventilatie is nauwelijks meer sprake als de zolderverdieping is afgesloten. Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem.
  • Zorg dat u een goed geïsoleerd luik of deur naar de onverwarmde verdieping plaatst. Een open gat in de vloer zal de isolatiemaatregelen teniet doen.
  • Bij huizen gebouwd na 1992 is er al redelijke isolatie toegepast in het dak. Ook dan is het nog interessant om extra zoldervloerisolatie toe te passen. Het financiële rendement is dan wel iets lager.
  • Bespaar niet op isolatiemateriaal, de meerkosten voor dikker materiaal heeft u binnen enkele jaren terugverdiend.
  • Vind gemakkelijk een betrouwbare dakisolatie specialist via het Regionaal Energieloket. Dat bespaart een hoop uitzoekwerk en zorgt ervoor dat de klus goed uitgevoerd wordt.