Kosten infrarood verwarming

Wat kost infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een alternatief voor de radiator of vloerverwarming. Vooral in ruimtes waar nog geen cv-leidingen lopen kan dit een goedkope oplossing zijn om verwarming te plaatsen (maar de stookkosten zijn vaak hoger). In dit artikel kijken we welke kosten er nu precies bij komen kijken. Daarnaast leggen we uit wat de verschillen zijn tussen elektrische vloerverwarming en infrarood panelen en wanneer u voor het of ander kiest. Daarnaast kijken we wat infrarood verwarming kost. 

Het verschil tussen vloer-, wandverwarming en infrarood panelen

Infrarood panelen worden ook wel warmtepanelen genoemd. De panelen verwarmen op een manier die vergelijkbaar is met die van zonlicht. Infraroodpanelen stralen echter alleen infrarood uit en geen schadelijke UV-straling. Als het paneel aanstaat voelt de warmte als vergelijkbaar met warmte van de zon. De panelen verwarmen niet de lucht, zoals radiatoren, maar geven een straling af die warmte afgeeft zodra er een object mee in aanraking komt.
In dit artikel leest u meer over wat infrarood verwarming precies is.

Elektrische vloer- of wandverwarming is ook een vorm van infrarood verwarming en verwarmd uw vloer of wand. Elektrische verwarmingselementen komen in 2 verschillende vormen voor: matten en slangen. Let op: Elektrische vloerverwarming is volgens het bouwbesluit verboden om te gebruiken als hoofdverwarming. Elektrische bijverwarming om een kamer extra te verwarmen mag wel.

De slangen of kabels zijn vergelijkbaar met traditionele vloerverwarming. Ze worden in een betonvloer gegoten of ingefreesd. De matten zijn uniek omdat deze direct onder de vloerbedekking (ook houten vloeren) gelegd wordt en flinterdun is. Deze soort elektrische verwarming is daarmee net zo snel opgewarmd als een infrarood paneel en heeft geen lange opwarmtijd zoals dat wel bij traditionele vloerverwarming het geval is.

Wat kost infrarood verwarming?

Een eenvoudig paneel van 600 tot 1.200 Watt – voldoende voor bijvoorbeeld een studeerkamer – kost tussen de €230 en €480 (prijspeil januari 2024). Dit is een paneel met een stekker, die eenvoudig op de muur te bevestigen is. In dit geval hebben we het over bijverwarming en geen volledig alternatief op een radiator of vloerverwarming.

Kosten infrarood panelen

Voor een meer ingewikkelde installatie zijn de kosten iets hoger. Dit is bijvoorbeeld het geval als u infrarood verwarming als hoofdverwarming wilt gaan gebruiken. In dat geval heeft u ook een thermostaat nodig die verbonden is met de panelen. Hieronder ziet u de kosten voor verschillende opstellingen van infrarood panelen.

Verwarmingssysteem Totale investering*
Spotverwarming 1 infrarood paneel €230 – €480
Ruimteverwarming 1 infrarood paneel (per kamer) €340 – €670
Ruimteverwarming 2 infrarood panelen (per kamer) €560 – €1110
Hoofdverwarming huis met 4 kamers** €3.900 – €6.140
Hoofdverwarming huis met 6 kamers** €5.000- €7.250

*Alle kosten zijn inclusief BTW en installatie (prijspeil januari 2024).

**Elektrische verwarming, waaronder vloer- of wandverwarming met infrarood panelen, zijn volgens het bouwbesluit verboden om te gebruiken als hoofdverwarming. Voor meer uitleg, kijk onderaan op deze pagina. 

Kosten wand- en vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming onder een tegelvloer

Heeft u liever vloer-of wandverwarming dan zullen de kosten iets anders zijn opgebouwd. Vloerverwarming is verkrijgbaar met een vermogen van 50 tot 200 Watt per m2. Het vermogen dat u nodig heeft is afhankelijk van de grootte en het type ruimte en de isolatiewaarde van uw huis. Dit lichten we verderop in dit artikel uit.

Verwarmingssysteem Totale investering*
Vloer- of wandverwarming ruimte 12m2 €660 – €1.440
Vloer- of wandverwarming ruimte 30m2 €1.650 – €3.600
Vloer- of wandverwarming huis met 4 kamers (80m2)** €4.400 – €9.600
Vloer- of wandverwarming huis met 6 kamers (120m2)** €6.600 – €14.400

*Alle kosten zijn inclusief BTW en installatie (prijspeil januari 2024). De kosten voor het verwijderen en opnieuw aanleggen van vloerbedekking of wandafwerking zijn niet in de kosten meegenomen.

**Elektrische verwarming, waaronder vloer- of wandverwarming met infrarood panelen, zijn volgens het bouwbesluit verboden om te gebruiken als hoofdverwarming. Voor meer uitleg, kijk onderaan op deze pagina. 

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Infrarood panelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en met variërende vermogens. Er zijn een aantal factoren die bepalen welk vermogen (het aantal Watt) u nodig heeft voor een ruimte. In de meeste gevallen is het benodigde vermogen ergens tussen de 60 en 100 Watt per m2.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van de woning heeft veel invloed op het benodigd vermogen. Een goed geïsoleerde woning heeft minder vermogen nodig omdat er minder warmte weg lekt. Daarnaast is de gewenste ruimtetemperatuur ook bepalend om het benodigde vermogen te bepalen. In een slaapkamer is de gewenste temperatuur aanzienlijk lager dan in de badkamer.

Het vermogen per bouwperiode  

De onderstaande tabel geeft aan wat het vermogen van de infrarood verwarming moet zijn per m2 afhankelijk van de isolatiewaarde van een huis. Het kan natuurlijk voorkomen dat uw woning volledig geïsoleerd is na een grote verbouwing. In dat geval kunt u uitgaan van een redelijk geïsoleerde woning.

Type huis (bouwjaar) Vermogen infrarood verwarming*
Passief huis 15-25 (Watt per m2)
Energieneutraal huis (EPC=0) 25-45 (Watt per m2)
Nieuwbouwhuis (na 2015) 50-75 (Watt per m2)
Goed geïsoleerd (na 2012) 75-95 (Watt per m2)
Redelijk geïsoleerd (na 1992) 100-120 (Watt per m2)
Slecht geïsoleerd (na 1975) 120-150 (Watt per m2)
Niet geïsoleerd (voor 1975) 120-180 (Watt per m2)

*Voor een badkamer telt u 30% erbovenop, een slaapkamer ongeveer 20% minder.

In een redelijk geïsoleerd huis heeft u per m2 een verwarmingsvermogen nodig van 100 tot 120 Watt. Uitgaande van het gemiddelde, 110 Watt per m2, betekent dit dat u voor een ruimte van 12 m2 in totaal 1.320 Watt aan infrarood verwarming nodig heeft (12 x 110 = 1.320 watt).

Energiegebruik infrarood verwarming

Het energiegebruik en een eventuele besparing op de energierekening is volledig afhankelijk van hoe u infrarood verwarming gebruikt. Op een paar uitzonderingen na, is infrarood verwarming duurder om te gebruiken dan een cv-ketel, warmtenet of warmtepomp. Stel dat u met infrarood verwarming een redelijk geïsoleerde studeerkamer wilt verwarmen dan komen we uit op de volgende rekensom:

 • 2 uur per dag, 200 dagen per jaar staat de infrarood verwarming aan
 • Het vermogen van de infrarood verwarming voor een ruimte van 8 m2 is 800 Watt
 • Prijs voor elektriciteit is € 0,35 per kWh (prijspeil januari 2024)
 • 400 (uur per jaar) x 0,8 (kW) = 320 kWh per jaar

= 320 x € 0,35 = €110 per jaar

Stel dat we dit met een cv-ketel zouden verwarmen dan zien de energiekosten er als volgt uit:

 • 1 m3 = 9,3 kWh warmte (berekend met rendement HR-107 ketel)
 • 1 m3 = € 1,30 per m3 (prijspeil januari 2024)
 • 320 kWh / 9,3 = 34,4 m3 per jaar

= 34,4 x € 1,30 = €45 per jaar

Verschil energiekosten is in realiteit minder groot

Het verschil in stookkosten zoals hierboven te zien is groot. De winst van infrarood verwarming zit hem in het feit dat u de warmtebehoefte beter kunt regelen en aansturen. De verwarming kan u per minuut inregelen en daarmee behaalt u de winst. Een radiator heeft een langere opwarmtijd dus dat kan per keer een half uur schelen.

Een ander groot voordeel van infrarood verwarming is de mogelijkheid om slimme aansturing te kunnen gebruiken. Met bewegingssensoren of via een smartphone kunt u de panelen zo instellen dat ze zo min mogelijk energie verbruiken en alsnog voldoen aan uw warmtebehoefte.

Complete woning verwarmen met infrarood echt niet verstandig

Het grote voordeel van infrarood verwarming is dat u door het gebruik van stralingswarmte de ruimtetemperatuur lager kan zetten. Met een verlaging van de temperatuur van 210C naar 180C bespaart u veel op elektriciteit. Ondanks dit voordeel is het nog steeds niet verstandig een hele woning te verwarmen met infrarood verwarming. Zoals ook al hierboven uitgerekend voor een enkele ruimte, zal het energiegebruik en daarmee ook de energiekosten hoger uitkomen. Met een flinke besparing op het elektraverbruik bent u alsnog duurder uit op de totale energierekening dan met radiatoren. Daarom adviseren wij om nooit een gehele woning met infrarood te verwarmen.

Voor- en nadelen infrarood panelen of verwarming

Voordelen infrarood:

 • Infrarood verwarming reageert heel snel.
 • Infrarood panelen zijn los aan te sturen en vormen daarmee een ideale vorm van decentrale verwarming. De panelen kunt u op verschillende plekken in huis plaatsen.
 • In plaats van lucht verwarmt infrarood verwarming objecten in de ruimte. Dat gebeurt door middel van straling en voelt vergelijkbaar aan als zonnewarmte. Test in een showroom om te ervaren of u infrarood een prettige vorm van verwarming vindt.
 • Als bijverwarming, bijvoorbeeld in een zithoek, kunnen infrarood panelen kostenbesparend werken. Dat komt omdat het dan ter plaatse comfortabel en warm is, waardoor u de thermostaat een paar graden lager kan zetten. De besparing op de gaskosten is dan vaak hoger dan de extra elektriciteitskosten die infrarood verwarming met zich mee brengt.
 • Infrarood panelen zijn licht en dun. Ze nemen niet veel ruimte in beslag. U bespaart dus ruimte in de woning door geen radiatoren te plaatsen. Daarnaast kan infrarood verwarming mooi verwerkt worden in het interieur. Er zijn ook mobiele panelen, die u kunt verplaatsen.

Nadelen infrarood:

 • Elektriciteit is duurder dan gas per eenheid energie. Daarmee is het voor de portemonnee alleen aantrekkelijker om over te stappen op elektrische verwarming als dit effectiever is als verwarmen middels aardgas. Het kostenverschil tussen gas en elektriciteit wordt minder, omdat we steeds beter in staat zijn op duurzame wijze elektriciteit op te wekken. Heeft u zelf zonnepanelen op het dak liggen dan wordt de combinatie met elektrisch verwarmen wel weer extra interessant.
 • Infrarood panelen hebben een bepaald ‘bereik’. De grotere panelen kunnen een oppervlakte van zo’n 20-25 vierkante meter verwarmen. Als u buiten dit ‘stralingsbereik’ bent, zal de warmte u niet bereiken en zal u dus kou ervaren. Het is niet ongebruikelijk dat er forse temperatuurverschillen worden  op verschillende plekken in bijvoorbeeld een woonkamer. Om dit te voorkomen is een goed ontwerp nodig zodat de panelen goed verdeelt zijn. Laat u zich daarom adviseren door een expert.
 • Bij grote (vrijstaande) woningen is het soms noodzakelijk om een grotere netaansluiting aan te vragen. Het vermogen van de infrarood verwarming is dan zo hoog dat u meer vermogen van het net nodig heeft. Dit kan leiden tot extra maandelijkse kosten voor vastrecht.
 • In veel gevallen levert u comfort in. Alleen op de plekken waar de verwarming op straalt zal het aangenaam worden.

Waar moet u verder op letten bij het kopen van infrarood verwarmen?

Voordat u infrarood verwarming aanschaft is het goed om voor uzelf in kaart te brengen hoe de infrarood verwarming plaatst. Is dat in de vorm van vloer- of wandverwarming of met panelen aan de muur of het plafond. Ook is het belangrijk om te bepalen welke ruimtes u wilt verwarmen en hoe u de aansturing geregeld wil hebben. Laat u op dit punt dan ook adviseren door een expert. Probeer ook eerst infrarood verwarming een keer te ervaren bij vrienden of familie of ga naar showroom. Het is verstandig om de warmte afkomstig van de panelen eerst zelf te voelen voordat u ze aanschaft. Daarmee voorkomt u teleurstellingen achteraf. Vraag bij de installateur ook naar de meest energiezuinige systemen. Dan koppelt u het comfort aan de laagste maandlasten.

Als laatste tip: Een warmtepomp blijft ook in het geval van zeer goed geïsoleerde woningen de meest energiezuinige optie. Bereken dus van tevoren goed na of infrarood verwarming ook op lange termijn interessant is. Over het algemeen geldt voor infrarood verwarming dat de investeringskosten is lager zijn maar de stookkosten hoger.

Bouwbesluit

Elektrisch uw woning verwarmen mag in sommige gevallen niet volgens het bouwbesluit. Dit komt omdat deze systemen te veel stroom gebruiken. U mag de volgende systemen niet als nieuwe hoofdverwarming installeren:

 • Een elektrische cv-ketel
 • Elektrische vloerverwarming
 • Luchtverwarming die elektrisch opgewarmd wordt

Als u al een van deze systemen heeft, hoeft u die niet te vervangen (maar het is soms wel slim). Elektrische bijverwarming om een kamer extra te verwarmen mag meestal wel, maar is niet altijd zuiniger.

Wilt u aan de slag met infrarood verwarming en op zoek naar een vakspecialist? Via het Regionaal Energieloket vind u eenvoudig een installateur bij u in de buurt.