Triple glas

In 5 stappen naar nieuwe ramen

Bent u geïnteresseerd in het vervangen van het glas of volledig vervangen van de ramen? Voordat u één of meerdere offertes gaat opvragen is het verstandig om u goed voor te bereiden. Heeft u bijvoorbeeld al nagedacht over het soort glas wat u wilt toepassen? En welk materiaal kiest u voor de nieuwe kozijnen: kunststof, aluminium of hout? In dit artikel leest u de belangrijkste zaken voordat u nieuwe ramen neemt. Zo weet u precies waar u op moet letten.

Voordat u een bedrijf gaat zoeken die uw glas en/of kozijnen kan vervangen is het goed om eerst een paar dingen over uw woning uit te zoeken. Misschien heeft u al een adviseur gesproken of een maatwerk- of bouwkundig advies op laten stellen. Goed geïsoleerde ramen kunnen veel energiebesparing en comfort opleveren. Ten opzichte van oud dubbelglas scheelt het op een koude dag zo een paar graden aan het raam.

Raamkozijn met dubbel glas.

Wat is isolerend glas?

Allereerst is het belangrijk om te melden dat we niet langer spreken over enkel of dubbel glas. Tegenwoordig wordt er eerder gesproken over isolerend glas. Onder isolerend glas verstaan we alle soorten glas die beter isoleren dan standaard enkel- of dubbel glas. Isolerend glas bestaat uit twee of meer glasplaten die van elkaar gescheiden worden door een afstand houder (bijvoorbeeld een metalen kader). De randen van het glas zijn afgesloten met een speciale kit zodat het geheel een gesloten eenheid is. Tussen de glasplaten zit vaak droge lucht of een edelgas zoals argon, wat nog beter isoleert dan droge lucht. Daarnaast zit er een warmtereflecterende coating tussen de glasplaten, die ervoor zorgt dat de warmte terug naar binnen wordt gereflecteerd.

Er zijn verschillende soorten isolerend glas: van standaard dubbel glas tot HR++ glas tot triple glas (ofwel HR+++). Het belangrijkste verschil tussen deze soorten isolatieglas zit in de isolerende werking. Daarnaast bestaat er nog speciaal isolatieglas voor monumenten en kunnen in oudere gebouwen voorzetramen worden geplaatst. Lees meer over de verschillende soorten isolatieglas.

1. HR++ of toch triple glas?

Als u glas gaat vervangen en de kozijnen zijn nog in orde, dan is de belangrijkste vraag wat er in de huidige kozijnen past. Enkel of oud dubbel glas is vaak veel dunner dan HR++ of triple glas. De zogenaamde sponningbreedte is daarom van belang bij het kiezen van nieuw glas. De sponningbreedte is de breedte van het stukje kozijn (soort gleuf) waar het glas in geplaatst wordt. Aangezien HR++ glas een minimale spouwbreedte van 15mm heeft en daar nog de dikte van het glas (2 x 4mm of meer) bij opgeteld moet worden, betekent dit een minimale sponningbreedte van 23mm.

HR++ glas en kozijnen

Past HR++ glas niet in het huidige kozijn, dan heeft u drie opties. Als er genoeg ruimte is, kan de sponning breder uitgezaagd worden zodat ook HR++ glas in het kozijn past. Anders kunnen ook andere glaslatten gebruikt worden om dikker glas in het bestaande kozijn te plaatsen. Als beide opties niet mogelijk zijn, dan kunt u HR+ glas nemen met een spouw die iets minder breed is. Het breder uitzagen van de sponning is alleen mogelijk bij houten kozijnen.

Triple glas en kozijnen

Voor het plaatsen van triple glas geldt dat bijna altijd de kozijnen moeten worden vervangen. Als het wel mogelijk is, dan moet u er rekening mee houden dat draai- en kiepramen extra gewicht van triple glas moeten kunnen dragen. 1 m2 glas van 4mm dik weegt ongeveer 10kg. Triple glas is dus 3 keer zwaarder dan enkel en 1,5 keer zwaarder dan dubbel glas. Zowel de kozijnen als het hang- en sluitwerk moeten dit gewicht aankunnen.

Gaat u nieuwe kozijnen plaatsen? Kies dan meteen voor triple glas. De relatief lage meerkosten zijn de extra voordelen van comfort, energiebesparing en stijging van de woningwaarde waard. Daarbij is de subsidie hoger voor triple glas.

De voor- en nadelen per type kozijn

Houten kozijnen

Hout is nog steeds een populair materiaal om te gebruiken voor kozijnen. Door de natuurlijke uitstraling en vele beschikbare verschillende stijlen, van klassiek tot modern, is dit een veel gekozen product. Daarnaast is een houten kozijn overschilderbaar en kunt u het aanzicht van de ramen veranderen naar wens. Groot nadeel is het onderhoud dat regelmatig uitgevoerd moet worden. Het houtwerk heeft gemiddeld om de 5 tot 7 jaar een nieuwe laag verf nodig. Dit is vaak een klus die een paar duizend euro kost.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn licht, maar toch behoorlijk sterk. Ze zijn vrijwel onderhoudsvrij en kunnen een mooie toevoeging zijn in een strakke en moderne woning. Aluminium kozijnen zijn vaak minder goed isolerend dan kunststof of houten kozijnen. Daarnaast zijn aluminium kozijnen ook een stuk duurder dan kunststof of houten kozijnen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden over het algemeen gemaakt van pvc, een harde plasticsoort. Veel mensen hebben nog een negatief beeld van kunststof kozijnen. Dit komt door de eerste en tweede generatie kunststof kozijnen die vaak lelijke brede witte stijlen hebben. Gelukkig zijn de moderne kozijnen een stuk fraaier en kunt u ze in verschillende vormen en uitstralingen krijgen. Groot voordeel van kunststof kozijnen is dat u deze niet hoeft te schilderen. Dat scheelt enorm in onderhoudskosten. Daarnaast kunt u met kunststof kozijnen heel goed een houtstructuur nabootsen.

Met isolerend glas wordt uw huis comfortabeler

2. Het vinden van een glaszetter

U weet wat u wilt maar bent niet bekend in de wereld van glaszetters. Hoe en waar vindt u een betrouwbaar bedrijf dat u kan helpen met het vervangen van het glas of de kozijnen? Wat zijn belangrijke lidmaatschappen, keurmerken en vak certificaten die aantonen dat een bedrijf goed werk levert? Wat zijn normale garantietermijnen?

Als u zover bent om een glaszetter in te schakelen, dan is het belangrijk om te weten waar u op moet letten in de zoektocht naar een betrouwbare glaszetter. Het Regionaal Energieloket biedt een overzicht van vakspecialisten die bij u in de buurt actief zijn. Daarnaast leest u ook wat de ervaringen zijn van andere mensen die deze bedrijven hebben ingehuurd. U kunt het beste twee bedrijven uitnodigen voor een woningopname, zodat u een goede vergelijking kunt maken. Daarnaast is het goed om de buren in te lichten wanneer u de ramen gaat vervangen. Als u samen uw buren het glas of de kozijnen laat vervangen, kunt u vaak korting krijgen op de werkzaamheden.

Keurmerken en garanties isolerend glas en kozijnen

Wanneer u een offerte krijgt van de glaszetter zijn er een aantal zaken waar u op moet letten. Zijn er bijvoorbeeld garanties die afgegeven worden? En is de glaszetter verbonden aan een brancheorganisatie of een keurmerk? Hieronder vindt u een aantal belangrijke zaken die in de offerte staan. Keurmerken en lidmaatschappen bij brancheorganisaties zijn een belangrijke eerste indicatie dat een glaszetter goede kwaliteit levert.  Het is overigens niet verplicht. Vaak zit er aan een keurmerk of lidmaatschap ook een garantie op het werk gekoppeld. Dat is wel zo handig, mocht er toch iets fout gaan. Een aantal belangrijke keurmerken en lidmaatschappen:

  1. GBO. GBO is de afkorting voor Glas Branche Organisatie. Glaszetters kunnen zich bij deze brancheorganisatie aan sluiten. De GBO geeft aangesloten glaszetters een GBO-certificaat. Dit certificaat geeft aan dat er aan minimale eisen van kwaliteit en veiligheid wordt voldaan. Aangesloten bedrijven geven minimaal vijf jaar garantie op de plaatsing.
  2. OnderhoudNL garantie. Dit is de 2e branchevereniging voor schilders en glaszetters. Bedrijven en vakspecialisten kunnen alleen lid worden wanneer ze de benodigde vak-certificaten hebben en ze op een juiste manier klanten helpen en hun bedrijf runnen. Aangesloten bedrijven geven minimaal vijf jaar garantie op de plaatsing.
  3. KOMO-keurmerk. Het KOMO-keurmerk is een kwaliteitsverklaring. Als glas of kozijnen gecertificeerd zijn met het KOMO-label dan betekent dat dat deze voldoen aan de Nederlandse regelgeving, zoals bijvoorbeeld het Bouwbesluit en het Bouwstoffenbesluit. Het KOMO-keurmerk bestaat al meer dan 50 jaar en controleert de prestaties van allerlei bouw gerelateerde producten.
  4. KIWA-keurmerk. Dit keurmerk is voor verschillende soorten HR glas. KIWA oordeelt of glas voldoet aan de normen van HR, HR+, HR++ of triple (HR+++) glas. Wanneer u glas koopt dat een KIWA-keurmerk heeft, dan heeft dat glas automatisch ook het KOMO-keurmerk. U leest welke soort HR glas uw ramen zijn in de spouw tussen de twee glasplaten van een raam.

Specifiek voor kozijnen

  1. Politie Keurmerk Veilig Wonen. Als ramen, deuren en hang- en sluitwerk goedgekeurd zijn volgens dit keurmerk, dan toont dit aan dat deze inbraakwerend zijn. Als u ook voldoende maatregelen heeft genomen door verlichting en rookmelders aan te brengen, dan komt u in aanmerking voor het keurmerk. Sommige verzekeraars geven u een extra korting als uw huis dit keurmerk heeft.
  2. SKG Keurmerk. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Het SKG-keurmerk wordt uitgegeven aan hang- en sluitwerk dat voldoet aan de NEN-norm 5089, sterkte en duurzaamheidsregels voor hang- en sluitwerk. De SKG controleert hang- en sluitwerk door steekproefsgewijs de kwaliteit van producten te testen. Een SKG test is streng en een product krijgt 1, 2 of 3 sterren (3 sterren is de beste score). Nieuw hang- en sluitwerk heeft tenminste SKG-keurmerk klasse 2.
  3. VKG Keurmerk. De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie is een brancheorganisatie. Bij de VKG kunnen bedrijven die kunststof ramen en deuren maken zich aansluiten. De VKG heeft strenge kwaliteitseisen en de aangesloten bedrijven worden regelmatig door de VKG gecontroleerd. fabrikanten met het VKG-keurmerk geven 10 jaar garantie op kozijnen en de montage ervan.
  4. FSC-keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council. De FSC controleert wereldwijd het bosbeheer. Als houten producten (in dit geval kozijnen) het FSC-keurmerk draagt, betekent dit dat het gebruikte hout op een duurzame manier is gekapt. Alle bedrijven in de keten die te maken hebben met het produceren van dit hout hebben zich aan de regels gehouden. Deze regels zijn opgesteld om verantwoord bosbeheer op het gebied van economische, ecologische en sociale aspecten te garanderen.

Ventileren

3. De woningopname van de glaszetter

Een goede glaszetter bekijkt en beoordeelt zelf het uit te voeren werk. Als de glaszetter de ramen niet met eigen ogen gezien heeft voor er wordt begonnen, moeten bij u alarmbellen af gaan. Dat is namelijk geen goed teken. Het is belangrijk dat er naar een aantal zaken gekeken wordt om een goed advies (en goede offerte) uit te brengen. Belangrijke vragen die onderzocht moeten worden zijn:

  1. Maatvoering: wat zijn de afmetingen van het huidige glas en het kozijn? Past isolerend glas met dikkere ramen in de kozijnen?
  2. Staat van de kozijnen: is bijvoorbeeld het houtwerk nog in orde? Is er vervanging van het hele of een deel van het kozijn nodig?
  3. Hang en sluitwerk: kan het huidige hang- en sluitwerk het gewicht van dikker en zwaarder glas aan?
  4. Steiger en glaskraan: is voor het vervangen van het glaswerk of kozijnen een steiger nodig of glaskraan (i.v.m. gewicht glas) om de werkzaamheden uit te kunnen voeren? Grote raampartijen en ramen op grote hoogten bepalen of er extra hulpmiddelen nodig zijn om glas of kozijnen te vervangen.
  5. Dakkapellen en dakramen: hoeveel zijn er en wilt u deze (ook) vervangen of van ander glas voorzien?
  6. Ventilatieroosters: zijn er extra ventilatieroosters nodig of wilt u die juist vervangen of verwijderen?
  7. Onderhoud: wanneer is een volgende onderhoudsbeurt nodig? Wat moet er gebeuren (schilderwerk, volledige vervanging of reiniging)?

Is er voldoende ventilatie mogelijkheden aanwezig zijn in uw huis? Door het plaatsen van isolerend glas kan de luchtvochtigheid in huis namelijk toenemen als er niet goed wordt geventileerd. Vaak wordt er meteen gekozen voor ventilatieroosters, maar balansventilatie met warmteterugwinning is energiezuiniger.

4. Beoordelen van de offerte

Het vergelijken van een offerte kan best lastig zijn. Naast de prijs is het ook belangrijk om te kijken naar andere zaken, zoals garanties, materiaalgebruik en keurmerken die de kwaliteit van het werk bepalen. Kijk met een scherpe blik en voorkom problemen en onaangename verassingen achteraf.

Als u een glaszetter langs laat komen voor het bekijken van de ramen, dan krijgt u na afloop een offerte voor de werkzaamheden. Een offerte is altijd vrijblijvend en het moment om afspraken die u gemaakt heeft met de glaszetter op papier te laten zetten. Klopt er iets niet of ziet u het graag toch net wat anders, vraag dan een nieuwe offerte op. Hieronder enkele tips die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste offerte:

  1. Een omschrijving van alle werkzaamheden van start tot schoonmaak.
    • Het aantal m2 glasoppervlak en/of kozijn.
    • De bijbehorende U-waarde van kozijnen en/of glas.
    • Het type en prijs van het nieuw aangebrachte kozijn en/of glas .
    • Eventueel schilderwerk of aanpassingen aan kozijnen
    • Afspraken over meerwerk en de kosten daarvan.
  2. Toepassing van het btw op arbeidsloon van 21% naar 9%.
  3. Tijdsduur van de werkzaamheden.
  4. Eventueel afspraken over de voorbereiding en kosten voor het aanvragen van een vergunning.
  5. De certificering die het isolatie bedrijf heeft.
  6. De branchevereniging waar het bedrijf is aangesloten.
  7. De garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar. Bij GBO aangesloten bedrijven geven vijf jaar garantie op de plaatsing van glas.

Subsidies, leningen en BTW-regeling voor isolerend glas en kozijnen

Ook voor het vervangen van glas of kozijnen zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar om de kosten te drukken of de financiering makkelijker te maken. Het vervangen van glas met kozijnen is vaak een dure klus en niet voor iedereen is het mogelijk om zonder financiële hulp een investering te doen. Gelukkig zijn er veel initiatieven die verschillende financiële oplossingen bieden. Lees meer over subsidies voor isolerend glas.

Tip: gaat u de kozijnen vervangen? Vraag dan meteen een offerte aan voor triple glas. De kosten liggen maar iets hoger en de subsidie is ook hoger. Dus voor hetzelfde geld(t) heeft u beter glas!

Heeft u een vergunning nodig voor onderhoud of vervanging van glas of kozijnen?

Wijzigingen aan kozijnen en gevelpanelen mag u omgevingsvergunning-vrij uitvoeren wanneer de aanpassingen aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Maakt u een nieuwe opening in de gevel met een nieuw kozijn, of wijzigt u een bestaand kozijn of gevelpaneel? Dat is alleen vergunningvrij wanneer u deze wijziging maakt in een gevel welke niet naar de weg of openbaar groen gericht is, zoals achtergevel of zijgevel. Er zijn dan wel een aantal extra regels waar u aan moet voldoen:
    • De indeling van de ramen mag niet aangepast worden. Gaat u twee ramen samenvoegen of bijvoorbeeld een schuifpui plaatsen, dan is dat een wijziging waar u een vergunning voor nodig heeft.
    • De afmetingen van de nieuw te plaatsen kozijnen zijn gelijk aan het originele kozijnen.
    • Transparante delen blijven transparant. Gaat u dichte gevelpanelen plaatsen, dan heeft u daar een vergunning voor nodig.
  2. Wilt u een opening maken in een gevel en daar een kozijn in plaatsen of een bestaand kozijn aanpassen? Wanneer u dit doet in een bijgebouw of aan- of uitbouw, dan is dit vergunningsvrij.
  3. Vervangt of verandert u kozijnen of glas in een gebouw wat niet onderdeel is van een beschermd stads- of dorpsgezicht of een monument? Dan is het vergunningsvrij. Is de verandering wel onderdeel van beschermd stads- of dorpsgezicht of een monument? Dan heeft u een vergunning nodig voor het vervangen van glas, kozijnen of het aanpassen van het aangezicht van de woning.

Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden mag u de kozijnen of glas zonder vergunning vervangen of aanpassen. Voor meer informatie over vergunningen kunt u terecht bij het omgevingsloket. Op deze website kunt kijken of u voldoet aan de voorwaarden om vergunningsvrije aanpassingen te doen aan uw woning. Dat geldt ook voor eventuele andere maatregelen die het aangezicht van uw woning veranderen, zoals buitengevelisolatie.

5. Aan de slag!

Het glas zetten gebeurd in drie stappen:

  1. Glas verwijderen. Het oude raam wordt verwijderd en de sponning en glaslatten worden schoongemaakt. 
  2. Aanpassen kozijn. Wanneer het nieuwe raam een andere dikte heeft dan het oorspronkelijke raam moet het kozijn aangepast worden. Bij een houten kozijn betekent dit dat deze uitgefreesd wordt waardoor de sponning breder wordt. In het geval van een aluminium of kunststof kozijn is dat niet mogelijk. Soms is het wel mogelijk om speciale glaslijsten te gebruiken die het mogelijk maken om dikker glas te plaatsen. Als dat niet lukt zijn HR+ glas of een nieuw kozijn de enige opties.
  3. Glas plaatsen. Het nieuwe glas wordt in het kozijn geplaatst en met glaslatten bevestigd. De randen worden vervolgens afgedicht met kit.

Geniet van meer comfort en een lagere energierekening!