Buitengevelisolatie

Buitengevel isoleren: hoe werkt dat?

Om een woning energiezuinig, comfortabel en uiteindelijk aardgasvrij te kunnen maken is goed isoleren een belangrijke eerste stap. Een van de meest uitgevoerde isolatiemaatregelen is spouwmuurisolatie. Dit is een goedkope manier van isoleren en de investering verdient u op relatief korte termijn terug. Met spouwmuurisolatie worden niet de isolatie-eisen behaald zoals deze nu voor nieuwe of energieneutrale huizen zijn vastgelegd. Bovendien geldt dat huizen van voor 1925 geen spouw bevatten waardoor spouwmuurisolatie helemaal niet mogelijk is.

Om uw huis dan toch toekomstbestendig te maken en de energiekosten te drukken kunt u de buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant. In dit artikel leest u hoe het isoleren van de buitenmuur in zijn werk gaat en wat de kosten en besparingen van deze energiebesparende maatregel zijn. Verder vindt u in dit artikel ook meer informatie over gevelafwerking, vergunningen en isolatiewaardes. Na het lezen van dit artikel weet u alles over het isoleren van de buitenmuur vanaf de buitenkant. 

Warmteverlies door de muur

Warmteverlies dakEen gemiddelde eengezinswoning verliest 20% tot 40% van zijn warmte door de muren. Na het dak is de muur dan ook de belangrijkste factor die bepaalt hoe energiezuinig uw huis is. 20% tot 40% warmteverlies betekent 380m3 tot 760m3 gasverbruik per jaar. Dit betekent dat u jaarlijks €500 tot ongeveer €1.000 door de muren ziet verdwijnen (€1,30 per m3, prijspeil januari 2024). Dat is een flink bedrag. U kunt het warmteverlies door de muren op drie manieren tegen gaan, namelijk:

 1. Spouwmuurisolatie: huizen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1980 hebben een niet geïsoleerde spouw. Door het vullen van de spouwmuurisolatie voorkomt u warmteverlies.
 2. Binnenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de binnenkant door middel van voorzetwanden met daarachter isolatiemateriaal.
 3. Buitenmuurisolatie: isoleren van de muur vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te “plakken”. Daaroverheen wordt een nieuw gevelmateriaal geplaatst.

Aardgasvrij, energieneutraal bouwen

Spouwmuurisolatie wordt sinds 1975 in alle nieuwe huizen toegepast. Een hele lange periode is deze eis minimaal geweest. De isolatiewaarde van deze periode is ver van wat nu de eis is die gesteld wordt aan nieuwbouwwoningen of energieneutrale bouw. Tot 2013 was het gebruikelijk om voor de muur een isolatiewaarde van 2,5 (Rc-waarde) toe te passen. Na deze tijd is de isolatiewaarde gestegen naar 6,0 voor energieneutrale woningen (nog niet vastgelegd). Dat is een flinke sprong in slechts 5 jaar tijd.

Om een isolatiewaarde van 4,5 of 6 te bereiken is een behoorlijk dik pak isolatie nodig. Wilt u dit toevoegen in een bestaande spouw, dan heeft u met de best isolerende spouwisolatie (PUR-schuim) een lege spouw nodig met een minimale breedte van 14cm. Over het algemeen is een spouw van 7cm vaak het maximum dat aangehouden werd voor het bouwen van huizen zonder isolatie. Let op, dit geldt dus voor woningen van voor 1976. Woningen na 1976 hebben vaak een deel isolatiemateriaal en ruimte voor ventilatie, ongeveer 2 cm, in de spouw zitten. Twee cm is vaak te weinig om een isolatiewaarde van 4,5 te bereiken met het her-isoleren van de muur. Afhankelijk van uw wens (energieneutraal, aardgasvrij of energie besparen) moet u dan naast de aanwezige spouwmuurisolatie nog isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant van de muur toevoegen.

Verschillende opties voor aardgasvrij wonen

Om van het aardgas af te komen zijn er verschillende opties mogelijk. Daarbij is isolatie altijd belangrijk, maar de mate waarin kan verschillen. Zo is het bijvoorbeeld wel mogelijk om een oud huis (van voor 2000) op een warmtenet met hoge temperatuur aan te sluiten waarbij enkel de spouw is geïsoleerd (geen isolatie aan de binnen of buitenkant van de muur). Ditzelfde huis kunt u dan weer niet verwarmen met een warmtepomp.  Een warmtepomp verwarmt een woning op een lage watertemperatuur. Daarvoor heeft u een luchtdicht en goed geïsoleerde woning nodig. Naast spouwmuurisolatie heeft u in dat geval ook extra isolatie aan de binnen- of buitenkant van de muur nodig.

Bovenstaande betekent in veel gevallen dat uw huis nog beter geïsoleerd moet worden, nadat er al spouwmuurisolatie is toegepast. Daarbij heeft u de keus uit isolatie aan de binnen- of buitenkant plaatsen. Het plaatsen van isolatiemateriaal aan de buitenkant heeft daarbij de voorkeur. Daarmee voorkomt u koudebruggen bij aansluitingen van de vloer en muur. U creëert een nieuwe jas voor de woning. Een jas die water en koude lucht buiten houdt en de warmte binnen houdt.

Kosten en besparing buitengevelisolatie

Het isoleren van muren is goed voor het milieu en bespaart ook flink op uw energiekosten. Het comfort in huis wordt ook beter. Tegelijkertijd kost het isoleren van de gevel van buitenaf ook flink wat geld. Hieronder een indicatie van de kosten.

Kosten buitengevelisolatie

De kosten voor het isoleren van uw muur vanaf de buitenkant zijn sterk afhankelijk van het type gevelmateriaal. Er zijn verschillende soorten materiaal te gebruiken om de buitenmuur mee op te sieren. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Zonnecellen
 2. Houten rabatdelen
 3. Tegels
 4. Bakstenen
 5. Stucwerk
 6. Pleister

De meest voorkomende materialen voor bestaande gebouwen zijn echter bakstenen of pleister. Dit heeft vooral te maken met het verkrijgen van een vergunning die nodig is voor het isoleren van de buitenmuur. Als daarin te veel wordt afgeweken van het ‘straatbeeld’ in de rest van de straat is de kans groter dat deze afgewezen wordt.

Kosten en besparing buitengevelisolatie per woningtype

De kosten voor muurisolatie met pleisterwerk liggen rond de €200 tot €290 per m2 en in combinatie met steenstrips €250 tot €310 per m2. In onderstaand overzicht de kosten voor de meest voorkomende eengezinswoningen:

Type woning Appartement** Tussenwoning Hoek/2-onder-1-kapwoning Vrijstaande woning
Muuroppervlak 31 m2 44 m2 100 m2 149 m2
Muurisolatie met pleisterwerk*** €6.200 – €9.000 €8.800 – €12.750 €20.000 – €29.000 €29.800 – €43.200
Muurisolatie met steenstrips*** €7.700 – €9.500 €11.000 – €13.500 €25.000 – €31.000 €37.000 – €46.000
Besparing jaarlijkse energiekosten €400 – €600 €550 – €700 €800 – €1.000 €900 – €1.100

* Voor de kostenbesparing wordt uitgegaan van een gemiddeld gasverbruik van 1.900 m3 per jaar (€1,30 per m3, prijspeil januari 2024). Alle prijzen zijn inclusief BTW.

** Een appartement kan alleen voorzien worden van extra isolatie aan de buitenkant wanneer het hele complex dit laat uitvoeren. Daardoor vallen de kosten relatief laag uit.

*** Prijspeil januari 2024

Het grootste deel van de kosten, ongeveer 60%, is afhankelijk van de arbeidsintensiviteit. Zijn er bijvoorbeeld veel hoeken, kozijnen of andere obstakels dan gaat de prijs flink omhoog. Dit vraagt namelijk meer aandacht dan een rechttoe-rechtaan muur.

Voor- en nadelen van buitengevelisolatie

Het grote voordeel van isolatie is de besparing op energiekosten. Hoe groter het muuroppervlak des te hoger de besparing op de kosten. Daar tegenover staan de hoge kosten voor het toepassen van muurisolatie aan de buitenkant. Ook deze kosten stijgen aanzienlijk naarmate het muuroppervlak stijgt. Naast de kosten en besparing zijn er meer voor- en nadelen te benoemen. Onderstaand de belangrijkste op een rij.

Voordelen

 • Flinke kostenbesparing op uw energierekening.
 • Nieuw en fris aangezicht van uw huis.
 • Stijging van de woningwaarde.
 • Luchtdicht bouwen zorgt voor minder tocht en koudeval.
 • Weinig overlast binnenshuis tijdens werkzaamheden.
 • Verhoogt het wooncomfort. In de winter blijft het beter warm en in de zomer koud.

Nadelen:

 • Dure ingreep
 • Langere terugverdientijd
 • Vergunning nodig
 • Kozijnen vallen meer in de muur: dit kan leiden tot minder lichtinval.
 • Geen optie voor monumenten of woningen die deel uitmaken van een beschermd dorps- of stadsgezicht.

Hoe isoleert u een muur vanaf de buitenkant?

Het isoleren van buitenmuur is een klus die expertise vraagt. U gaat namelijk een flinke aanpassing doen aan uw woning die effect heeft op technische zaken zoals:

 1. Bouwtechnisch: aansluitingen met dak, dakgoot, kozijnen en kruipruimte of funderingsmuur.
 2. Bouwfysisch: dauwpunt in constructie, luchtdichtheid, ventilatie en koudebruggen.

Deze klus vraagt verschillende expertises waarbij een isolatiespecialist vaak de rol heeft als adviseur. Hij/zij maakt een ontwerp op basis van uw esthetische voorkeuren en de huidige staat van het huis. Samen met een stukadoor (pleisterwerk, tegels of steenstrips) of timmerman (hout en metaal) wordt vervolgens de uitvoering gedaan.

Buitenmuur isoleren vanaf de buitenkant: pleisterwerk of steenstrips

 • Doe de vergunningscheck. U mag niet zomaar het aangezicht van uw huis veranderen. Soms is een kleine check vooraf voldoende om te zien dat uw huis onderdeel is van een beschermd dorps- of stadsgezicht.
 • Vindt een betrouwbare isolatiespecialist. De isolatiespecialist is vaak een producent van het systeem dat u gebruikt. Een specialist behoudt het overzicht en zorgt ervoor dat alles goed verloopt en er geen onherstelbare fouten worden gemaakt. Een specialist kunt u vinden via onze pagina met vakspecialisten.
 • De belangrijkste keuze die u moet maken is het type gevelmateriaal en de isolatiedikte. Kiest u voor steenstrips, pleisterwerk, hout of een ander gevelmateriaal? Dit bepaalt het type systeem dat er wordt gebruikt en een groot deel van de kosten.
 • Vergunningsaanvraag. Zodra u weet hoe dik het isolatiemateriaal wordt en hoe uw nieuwe buitenmuur er uit komt te zien kunt u een vergunning aanvragen. Dit duurt vaak tussen de 8 en 14 weken.
 • Technische uitwerking. De isolatiespecialist werkt de details verder uit. De specialist kijkt naar de aansluitingen op kozijnen en daken en hoe deze vorm worden gegeven. Daarnaast wordt er een dauwpuntberekening gedaan. Dit is een berekening waarmee bepaald wordt of vochtproblemen kunnen ontstaan door de extra isolatie. Meer uitleg staat verderop in dit artikel.
 • Aan de slag! De isolatie specialist stelt een stukadoor aan voor de uitvoering. Hij of zij begint met het bouwen van een steiger om de gevel goed te kunnen bereiken maar ook om deze te beschermen tegen harde wind.
 • De stukadoor begint met het plaatsen van metalen profielen op de randen van de muren.
 • Isolatiemateriaal wordt tegen de bestaande buitenmuur aangeplakt. Het isolatiemateriaal is vaak een hard plaatmateriaal zoals EPS of PIR.
 • Aansluitingen op daken, dakgoten en kozijnen worden netjes gemaakt door speciale hoekstrippen en kopschotjes. Soms is het ook nodig om een aantal stenen uit de muur te halen zodat de aansluiting luchtdicht gemaakt kan worden. Deze details zijn erg belangrijk om wateroverlast of koudebruggen te voorkomen.
 • Wanneer het isolatiemateriaal geplaatst is worden hoekbeschermers toegepast en wordt het geheel bedekt met een wapeningsgaas en mortel.
 • Samen met het wapeningsgaas zorgen speciale muurpluggen ervoor dat de isolatieplaten op hun plek blijven zitten en aan de oude buitenmuur vast zitten.
 • Gevelbekleding. Nu is het moment gekomen dat de gevel bekleed mag worden. U kunt hier als woningeigenaar, mits u daar een vergunning voor heeft, helemaal los in gaan. Wilt u een authentieke baksteenstijl met verschillende steenverbanden of juist een strakke, moderne stijl met verschillende kleuren pleisterwerk? Het kan allemaal. Bedenkt wel dat uw muur er minimaal voor de komende 50 jaar zo uit zal blijven zien.
 • De steenstrips worden netjes afgevoegd. In het geval van pleisterwerk kunt u besluiten om er nog een mooie kleur op aan te brengen.
 • Klaar. Nadat de gevelbekleding is aangebracht kan het steigerwerk worden afgebroken en zijn de werkzaamheden klaar.

Speciale aandacht voor de kozijnen

Speciaal aandacht moet worden besteed aan de kozijnen wanneer u gevelisolatie toepast. Door het toepassen van gevelisolatie verandert namelijk het aanzicht van de kozijnen. Ze komen dieper in de gevel te liggen waardoor de woning wat donkerder kan ogen. Daarnaast zal ook de beleving van binnenuit anders aanvoelen. Het zal u mogelijk het gevoel geven meer privacy te hebben maar het betekent ook dat er minder direct zonlicht naar binnen komt.

Met een dikkere gevel komt ook een nieuwe raamdorpel (ook wel waterslag genoemd). De huidige raamdorpels sluiten namelijk niet meer aan op de buitengevel en moeten dus vervangen worden. Dit is vaak ook een uitgelezen kans om het aanzicht daarvan aan te passen aan de stijl die u mooi vindt. Gaat u voor een klassieke natuursteen dorpel of een aluminium of houten dorpel?

Bij het isoleren van de buitenmuur heeft u ook de optie om de kozijnen te verplaatsen zodat ze meer naar buiten komen te liggen. Ze liggen dan minder diep in de gevel. Daarmee kunt u het diepliggende effect tegengaan. Dit betekent wel dat u ook aan de binnenkant van de woning aanpassingen moet maken. U heeft een grotere vensterbank nodig. Bijkomend voordeel is dat daarmee de vensterbank aan de binnenkant groter wordt waardoor u eventueel een mooie zithoek kan creëren.

Aansluiting met de buren?

Wanneer u woont in een tussen-, hoek- of 2-onder-1-kapwoning dan is het natuurlijk het mooist wanneer iedereen tegelijk buitengevelisolatie toepast. U krijgt dan allemaal een nieuwe egale muur die goed op elkaar is afgestemd. Maar de situatie kan zich voordoen dat de buren binnenkort gaan verhuizen, geen geld hebben of de meerwaarde er niet van inzien. Zijn uw verbouwplannen dan onmogelijk?

Het is misschien niet erg mooi, maar de gevel kan in bovenstaande situatie toch worden geïsoleerd vanaf de buitenkant. Extra aandacht moet uitgaan naar de aansluiting van dakgoot en dakrand. De dakrand wordt op maat gemaakt met hout of metaalwerk. Dit zal voor een mooie aansluiting moeten zorgen.  In veel gevallen moet een nieuwe dakgoot geplaatst worden die niet meer aansluit op die van de buren en loost op eigen terrein. De aansluiting van muren is het minst moeilijk. Met hoekprofielen die ook gebruikt worden voor raamopeningen kan dit netjes afgewerkt worden.

Wat is een vocht of dauwpuntberekening?

Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht en raakt bij voldoende afkoeling snel verzadigd. Dat betekent dat overtollig vocht wat de lucht niet meer op kan nemen, condenseert. Gebeurt dit in de buitenlucht dan is dat prima en ventileert het weg. Ligt het dauwpunt in een vast materiaal dan wordt dit nat en kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Om vochtproblemen tegen te gaan maakt een isolatiespecialist een dauwpuntberekening op basis van bouwtekeningen. Daarmee wordt onderzocht of het dauwpunt in de muurconstructie komt te liggen. Is dit het geval? Dan wordt hier meteen een oplossing voor ontworpen. De oplossing is vaak een luchtspouw of het gebruik van een dampdichte folie die ervoor zorgt dat het vocht tegengehouden wordt. De luchtvochtigheid daalt in de constructie waardoor condensatie niet meer optreedt in de koude gevel. Vaak wordt voor de laatste oplossing gekozen. Dat is de goedkoopste en meest efficiënte oplossing qua ruimte gebruik.

Buitengevelisolatie: vergunning nodig?

Voordat u begint is het goed om na te gaan of u een vergunning nodig heeft voor het aanpassen van de buitenmuur. Het is natuurlijk leuk om allemaal wilde plannen te hebben voor het uiterlijk van de muur, maar de vraag is of gemeente dit zomaar toelaat. De gemeente of welstandscommissie legt vaak beperkingen op ten aanzien van de dikte en het gebruikte gevelmateriaal. In de meeste gevallen moet u in ieder geval een minimale verhoging van de Rc-waarde realiseren van 2,5.

U heeft een vergunning nodig wanneer u iets aan de gevel doet die op de openbare straat is gericht. Aanpassingen of wijzigingen zijn dan alleen mogelijk met een vergunning. Staat een van de buitenmuren op de erfgrens (naast gemeentegrond)? Dan kan er in overleg met de gemeente soms toestemming verleend worden om hierop te bouwen.

Wanneer u een vergunning aanvraagt voor een verbouwing dan wordt uw aanvraag vaak ook voorgelegd aan een welstandscommissie. Deze commissie buigt zich over de technisch uitvoerbaarheid en esthetische voorwaarden. Het is dus belangrijk om ook goed na te denken of het nieuwe uiterlijk in het huidige straatbeeld geaccepteerd gaat worden.

Krijgt u geen vergunning? Dan kunt u ook alleen de achterkant of zijkant isoleren. De voorgevel isoleert u dan vervolgens vanaf de binnenkant. Voor meer informatie over en het aanvragen van een vergunning kunt u bij het omgevingsloket terecht.

Handige tips:

 1. Luchtverversing in huis gaat vaak vanzelf, via naden en kieren. Als uw huis goed geïsoleerd is gebeurt dit niet meer en is het belangrijk om voldoende te ventileren.
 2. Spouwmuurisolatie kan ook wanneer u later van plan bent om de gevel te isoleren vanaf de buitenkant. Dit noemt men ook wel een ‘geen spijt’-maatregel.
 3. Zorg ervoor dat u minimaal een Rc-waarde van 2,5 voor de muur haalt met de nieuwe gevelisolatie.

Dikte en soorten isolatiemateriaal

Een muur vanaf de buitenkant isoleren doet u waarschijnlijk maar een keer in uw leven. Dat wilt u dan ook meteen goed doen. Een van de belangrijkste aspecten waar u een beslissing over moet maken is de dikte van het isolatiemateriaal en de isolatiewaarde die u daarmee wilt behalen. U wilt er achteraf niet achter komen dat u net te weinig isolatie hebt toegepast, alleen maar omdat dit een paar honderd euro bespaarde. Die paar honderd euro verdient u vaak meteen terug bij de aanschaf van een warmtepomp of door de lagere energierekening. Naast de dikte is ook het type isolatiemateriaal een belangrijk factor. Dit bepaalt zowel de dikte als mogelijkheden bij het kiezen van een gevelmateriaal.

Soort isolatiemateriaal

De keuze van isolatiemateriaal is enigszins beperkt en afhankelijk van het gevelmateriaal dat u kiest. Pleisterwerk, tegels of bakstenen steenstrips vragen om een hard isolatiemateriaal. Hier kan het gevelmateriaal direct opgeplakt worden met lijm, mortel of specie. De meest verkochte isolatiematerialen hiervoor zijn EPS of PUR platen. In dat geval heeft u vaak ook de keus uit mes-en-groef systeem wat makkelijk te verwerken is.

Wanneer u kiest voor een meer traditioneel gevelisolatiesysteem bent u vrijer in materiaalkeuze. Met een houten frame voor de bevestiging van het gevelmateriaal vervult het isolatiemateriaal alleen de functie van isolatie. Er hoeft geen stevigheid te zijn voor de bevestiging van materialen zoals steenstrips of stucwerk. In dat geval kunt u dus ook dekens of ander flexibel materiaal gebruiken. Een houten frame is handig wanneer u bijvoorbeeld hout of metaal als gevelmateriaal gebruikt. Als isolatiemateriaal kunt u PUR, PIR, EPS, steenwol, glaswol of houtvezel voor gebruiken.

Niveau van isoleren

Als u weet wat voor isolatiemateriaal en gevelbekleding u wilt gebruiken, dan is de volgende belangrijke vraag welke isolatiewaarde u wilt realiseren. Naast het verfraaien van de aanblik op je woning doet u dit natuurlijk vooral vanwege de besparing op uw energiekosten.

U wilt de gevel zodanig isoleren dat het toekomstbestendig is. Oftewel, u wilt er niet na een paar jaar achter komen dat u net wat meer isolatiemateriaal had kunnen toepassen om aan de huidige isolatie-eisen te voldoen. Hieronder ziet u een overzicht van de huidige en toekomstige isolatienormen voor nieuwbouwwoningen.

Niveau van isolatie Minimale isolatiewaarde muur (Rc-waarde)
Slecht geïsoleerd (tot 1987) 0,85 – 1,3
Matig geïsoleerd (1988-1990) 2,0
Goed geïsoleerd (1991-2015) 2,5 – 3,5
Zeer goed geïsoleerd (2016) 4,5
Energieneutraal* 5 – 6
Passiefhuis** 6 – 8

* De daadwerkelijke eisen voor bijna energieneutrale bouw (BENG-norm) gelden voor nieuwbouw sinds 1 januari 2021.
** De passiefhuisnorm is niet vastgelegd met isolatiewaarden. Dit zijn veel voorkomende isolatiewaarden voor een passiefhuis. Deze normen zijn over het algemeen strenger dan de energieneutrale normen.

Wat betekent de Rd-waarde van een isolatiemateriaal?
De Rc-waarde is een term die aangeeft wat de warmteweerstand is van een complete constructie, inclusief de isolatielaag. Per constructie-element, bijvoorbeeld het isolatiemateriaal of de bakstenen, spreken we van een Rd-waarde. Als u alle Rd-waardes optelt komt u uit op de Rc-waarde. Veel bedrijven informeren over de Rc-waarde van een constructie, maar eigenlijk is het beter om de Rd-waarde te vergelijken. De Rd-waarde verschilt per type isolatiemateriaal en de dikte van het aangebrachte isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde van het materiaal hoe minder warmte er wegstroomt.

Dikte van buitengevelisolatie

In bovenstaande tabel kunt u duidelijk zien waar de huidige bouwwereld naar toe gaat op het gebied van isolatienormen. Daarbij blijft de vraag wat nu een goede dikte is van het isolatiemateriaal en de bijbehorende isolatiewaarde? En wat als u al spouwmuurisolatie toegepast heeft, welke invloed heeft dat?

Heeft u een spouwmuur maar nog geen spouwmuurisolatie? Dan is het verstandig om dat eerst te doen. De isolatiespecialist zal dit ook voorstellen voordat de gevel verder geïsoleerd wordt. De luchtspouw heeft in de nieuwe constructie geen functie meer en in dat geval is het vullen met isolatiemateriaal de beste optie. Warmte kan uit een ongevulde spouwmuur namelijk langzaam weg ventileren. U hoeft ook minder dik isolatiemateriaal bij de buitengevelisolatie toe te passen om het gewenste effect te bereiken. Dat kan ook weer een positief effect hebben op een eventuele vergunningaanvraag. Daarnaast is dit vaak veel goedkoper dan een dikkere isolatielaag toepassen aan de buitenkant van muur. 

Bij woningen van voor 1976 is er, afhankelijk van de spouwbreedte (2 tot 5cm), spouwmuurisolatie mogelijk met een isolatiewaarde van 1,2 tot 2,1. Bij nieuwere huizen is de spouw iets breder omdat er al standaard isolatiemateriaal werd aangebracht in de spouw. De spouw is dus breder en kan bij volledige opvulling een isolatiewaarde halen van 4,5. Dit laatste geldt voor een woning die gebouwd is voor 2013 en een luchtspouw heeft van 5cm. In dit uiterste geval is gevelisolatie vanaf de buitenkant wellicht niet meer nodig. Dit is echter een situatie die voor oudere woningen zeker niet geldt.

In onderstaand overzicht ziet u welke isolatiewaarde u kunt behalen per isolatiemateriaal, afhankelijk van de dikte van het materiaal.

Isolatiemateriaal Dikte (Rd-waarde 2) Dikte (Rd-waarde 3) Dikte (Rd-waarde 4) Dikte (Rd-waarde 6)
Resol platen 4cm 6cm 8cm 12cm
PUR platen 4,5cm 7cm 9,5cm 14cm
EPS platen* 7cm 10cm 13cm 19cm
Steenwol platen 7cm 11cm 14cm 21cm
Glaswol platen 7cm 11cm 14cm 21cm
Houtvezel platen 9cm 13cm 17cm 25cm

* Het gaat hierbij om de grijze variant waarbij grafiet in het materiaal is verwerkt. Grafiet zorgt voor een betere warmtereflectie.

Handig om te weten: wilt u een energiebespaarlening aanvragen voor buitenmuur isolatie? Zorg dan dat u op zijn minst een verhoging van de isolatiewaarde (Rc) van 3,5 behaalt. Dus bijvoorbeeld door het verbeteren van een muur waardoor de Rc-waarde van 1,5 naar een Rc-waarde van 5 toe gaat. Dit is een van de voorwaarden voor het krijgen van de energiebespaarlening.

Afwerking en gevelmateriaal

 

Een ander belangrijk onderdeel van de buitenmuur isoleren, en misschien wel het leukste, is het kiezen van de afwerking. De opties zijn vaak eindeloos en de enige twee beperkingen zijn de omgevingswetgeving en uw portemonnee. U hebt de keuze uit traditioneel baksteen, hout of pleisterwerk. Voor een meer modernere uitstraling kunt u kiezen voor bijvoorbeeld tegels, zink, aluminium, cortenstaal of misschien zelfs wel een groene gevel.

Het is belangrijk om dit te beslissen voordat u een vergunning aanvraagt en of een plan maakt voor de uitvoering. Het type gevelmateriaal bepaalt namelijk ook wat voor type constructie er gebruikt wordt voor de bevestiging van het isolatiemateriaal. Baksteen strips, tegels of pleisterwerk brengt u bijvoorbeeld direct aan op vastgelijmd (op de buitenmuur) isolatiemateriaal. Hout of metaal wordt meestal op een apart frame geplaatst zodat er een kleine luchtspouw tussen het isolatiemateriaal en de nieuwe buitengevel ontstaat. Dit is nodig zodat vocht weg geventileerd kan worden en het materiaal kan “werken”. Anders ontstaat er al snel rot of roest.

Specialist vinden voor het isoleren van de buitengevel

Wilt u aan de slag met buitengevelisolatie? Dan is het belangrijk om een goede isolatiespecialist of bouwbegeleider te vinden die alles van A tot Z voor u kan uitzoeken en een prijsopgave kan maken. De voorbereiding is belangrijk en u wilt de juiste kennis en kunde in huis halen om er zeker van te zijn dat de klus goed uitgevoerd wordt.

Wanneer u een spouwmuur laat isoleren kunt u een isolatie specialist benaderen die bij u thuiskomt en in een half uur weet of spouwisolatie mogelijk is. Er zijn namelijk maar weinig factoren die invloed hebben op het wel of niet plaatsen van spouwmuurisolatie. Het is een kant en klare oplossing. Gaat u echter met gevelisolatie aan de slag, dan heeft u een bouwfysicus , projectbegeleider en een stukadoors-team nodig. Samen werken ze de details uit en zorgen ze ervoor dat uw muur zonder risico’s geïsoleerd wordt. Belangrijk dus om niet zomaar met de eerste de beste aannemer in zee te gaan en deze aan het werk te zetten. Bekijk hier welke vakspecialisten er in uw regio actief zijn.