Spouwmuurisolatie

Spouwmuur isoleren: hoe werkt dat?

Om een woning energiezuinig, comfortabel en uiteindelijk aardgasvrij te kunnen maken is goed isoleren een belangrijke eerste stap. Denkt u na over het isoleren van uw spouwmuur? Hoe gaat dat precies in zijn werk? Hoe weet u of uw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie? En hoe lang duurt de procedure eigenlijk? In dit artikel leest u alles over het  aanbrengen van spouwmuurisolatie in de spouw.

Voordat u begint met het isoleren van de spouwmuren is het verstandig om eerst te kijken of er een spouw aanwezig is. Het kan zijn dat er al spouwmuurisolatie is toegepast. Woningen gebouwd na 1925 hebben bijna altijd spouw: een open ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Hiermee wordt vochtdoorslag van regen van de buitenmuur naar binnen voorkomen. De spouw kan in veel gevallen gevuld worden met isolatiemateriaal. Hierdoor bespaart u flink op de stookkosten. Dit is vaak voldoende isolatie om uw woning warm te houden wanneer u in de toekomst aangesloten wordt op een warmtenet of bijvoorbeeld biogas. Heeft u een woning zonder spouw of wilt u met een warmtepomp of infrarood verwarming verwarmen? Dan zijn binnengevel– of buitengevelisolatie de betere oplossingen. In onderstaande artikelen leest u meer over het isoleren van de buiten- of binnenmuur.

  1. Binnengevelisolatie: isoleren van de muur vanaf de binnenkant door middel van voorzetwanden met daarachter isolatiemateriaal.
  2. Buitengevelisolatie: isoleren van de muur vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal tegen de buitenmuur te “plakken”. Daaroverheen wordt een nieuw gevelmateriaal geplaatst.

Heeft uw woning een spouwmuur of een steensmuur?

spouwmuur isolatie

Twijfelt u of uw woning een spouwmuur heeft? Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of uw huis een spouwmuur heeft. De makkelijkste methode is aan de hand van het bouwjaar van uw woning. In de afgelopen eeuw heeft men altijd volgens een gestandaardiseerde methode gebouwd. Dat wil zeggen dat woningen uit dezelfde bouwperiode een zo goed als identieke opbouw hebben van de buitenmuur. Woningen na 1925 hebben vrijwel altijd een spouwmuur. Woningen gebouwd voor 1925 hebben hoofdzakelijk de enkel steensmuur.

Twijfelt u aan de hand van het bouwjaar alsnog over de aanwezigheid van de spouw? Dan kunt u daar zelf achter komen via een eenvoudige test. Meet de dikte van de muur met een meetlint of rolmaat. U kunt de dikte van de muur meten als u de voor- of achterdeur open doet of een raam openzet. Is de muur dikker dan 25 cm? Dan mag u er vanuit gaan dat er een spouw aanwezig is. Een muur die dunner is dan 25 cm heeft geen spouw of een te kleine spouw om te isoleren. Een andere indicatie voor een spouwmuur is spouwventilatie, kleine spleetjes tussen de voegen aan de onder- en bovenkant van de buitenmuur.

Bij een dunne spouw van 2 à 3 cm kan na-isoleren niet goed worden uitgevoerd en is het effect nihil. U kunt in dat geval binnengevelisolatie of buitengevelisolatie toepassen. 

Is uw spouwmuur geschikt voor spouwmuurisolatie?

Heeft uw woning een spouw, maar weet u niet zeker of deze geïsoleerd kan worden? Ook dan geeft het bouwjaar interessante informatie. U kunt ook bouwtekeningen of informatie van eerdere verbouwingen raadplegen. Dat kan informatie geven over de dikte van de spouw en de eventuele aanwezigheid van isolatiemateriaal in de spouw. Hieronder een overzicht van de kenmerken van woningen uit verschillende bouwjaren.

Bouwjaar voor 1925

Huizen gebouwd voor 1925 zijn tijdens de bouw niet geïsoleerd. Vrijwel alle huizen uit deze periode hebben geen spouwmuur maar een steensmuur. De binnenmuur is tegelijkertijd ook de buitenmuur. In zo’n geval moet er op een andere manier geïsoleerd worden. Heeft het huis wel een spouw, dan kan de spouw hoogstwaarschijnlijk ook van isolatiemateriaal worden voorzien. De dikte en de status van de spouw zal door een isolatiespecialist moeten worden bekeken via een endoscopisch onderzoek. Let op: in veel steden is er tot 1930 nog gebruik gemaakt van de steensmuren.

Bouwjaar 1926 – 1975

Woningen gebouwd tussen 1926 en 1975 hebben een gevel met een buiten- en binnenmuur met daartussen een spouw. De spouw is bij de bouw niet geïsoleerd. De spouw is smal en vaak niet meer dan 6 à 7 cm breed. Een deel van deze woningen is na de bouw door (eventueel een vorige bewoner) na-geïsoleerd. De spouw is dan opgevuld met isolatiemateriaal. Die wordt van buitenaf ingeblazen en u kunt dat vaak niet met het blote oog waarnemen. De spouwmuur is dan al geïsoleerd. Ook hier geldt dat de dikte en de status van de spouw door een isolatiespecialist moeten worden bekeken via een endoscopisch onderzoek.

Bouwjaar 1976 – 1987

Ten tijde van de eerste oliecrisis kwam het besef dat fossiele brandstof zoals aardgas een kostbaar goed is. Daarom zijn gevels van woningen uit deze periode vaak voorzien van een dunne laag isolatie. Vaak is een dunne deken van glas- of steenwol opgehangen. De spouwmuur is dus al deels geïsoleerd. De kwaliteit van de isolatie is beperkt en soms is de wollen deken ingezakt. In dat geval heeft het zijn toch al beperkte werking zo goed als verloren.

Voor gebouwen uit deze periode is de isolatiewaarde van de toegepaste materialen laag. Zeker in vergelijking met de huidige isolatienormen. Of en hoe de spouw nog extra geïsoleerd kan worden is lastig te zeggen. Soms kan er extra isolatie in de spouw worden aangebracht, soms niet. Dit kunt u zelf niet nagaan. Een isolatiespecialist kan dat beoordelen via een endoscopisch onderzoek. Het kan zijn dat de huidige isolatie in de spouw er uit moeten worden gehaald.

Handig om te weten: om er zeker van te zijn dat uw woning een spouwmuur heeft kunt u de muurdikte opmeten. Dit kan het makkelijkst bij een kozijn of deuropening. Daarbij mag u ervan uitgaan dat wanneer de muur dikker is dan 25cm er een spouw aanwezig is.

Het spouwonderzoek

Voordat een specialist de spouwmuren daadwerkelijk gaat isoleren doet hij eerst een spouwonderzoek. Tijdens dit spouwonderzoek kijkt de specialist naar verschillende factoren om te bepalen of de woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Een specialist voert een endoscopisch onderzoek uit. Hierbij wordt een klein gaatje in de buitenmuur geboord, waar vervolgens een speciale camera door geleid wordt. Hiermee kan de specialist de spouw inspecteren.

Tijdens het spouwonderzoek kan hij kijken of:

  1. De kruipruimte ventileert via de spouwmuur. Als dit het geval is moet de kruipruimte na de spouwmuurisolatie op een andere wijze worden geventileerd. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ventilatiekokers.
  2. De gevel in orde is. Dit is van belang omdat vocht moet kunnen verdwijnen via de buitenmuur.
  3. De spouw schoon is. Dit is een belangrijke factor. Als de spouw wordt geïsoleerd terwijl er puin in de spouw zit is er grote kans op vochtproblemen.
  4. Het voegwerk in orde is. Voordat een specialist gaat boren kijkt hij eerst naar het voegwerk. Zodoende stelt de specialist zijn boorwerkzaamheden af op de dikte van de muren, de steensoort en het voegwerk.
  5. Uw spouw al eerder is geïsoleerd. Als de spouw al eerder is geïsoleerd kan deze vaak niet nogmaals geïsoleerd worden.

Na het spouwonderzoek kan de specialist een gedegen advies geven met betrekking tot de beste vorm van spouwmuurisolatie.

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie

Nadat het spouwonderzoek is verricht en er een keuze is gemaakt voor het isolatiemateriaal kan het aanbrengen van de spouwmuurisolatie beginnen. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie werkt als volgt:

  1. Er worden gaten in de buitenmuur geboord, meestal via een vast patroon op de kruisingen van het voegwerk.
  2. Via deze gaten wordt de spouw gevuld met het isolatiemateriaal. Bevindt zich een kruipruimte onder de woning? Dan worden er vaak ventilatiekokers aangebracht. Hierdoor blijft de kruipruimte voldoende geventileerd na het isoleren van de spouwmuur.
  3. Na het afronden van deze werkzaamheden maakt de isolatiespecialist de gaten in de buitenmuur weer dicht en zijn de muren geïsoleerd.

Het isoleren van de spouwmuur neemt ongeveer een halve dag tot een dag in beslag. Het is dus een relatief snelle klus waarvan u achteraf niks meer ziet.

Isolatiematerialen voor de spouwmuur

Voor het na-isoleren van de spouw zijn er drie veelgebruikte materialen; Glaswol, EPS Parels en PUR-schuim. Daarnaast is er ook nog Aminotherm. Dit wordt gebruikt voor het her-isoleren van een spouwmuur die tijdens de bouw al zijn geïsoleerd. Denk aan woningen die eind jaren ’70 en begin jaren ’80 zijn gebouwd. Deze woningen zijn wel geïsoleerd maar kunnen nog aanzienlijk verbeterd worden.

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten voor het isoleren van een spouwmuur zijn afhankelijk van uw totale muuroppervlak, of er al isolatie aanwezig is, het materiaal en of de spouw schoon is of bouwafval/cementbaarden bevat. In onderstaande tabel een overzicht van de kosten voor veel voorkomende woningtypen:

Tussenwoning Hoek /2-onder-1 kapwoning Vrijstaande woning
Muuroppervlak 45m2 70m2 90m2
Kosten spouwmuurisolatie* €1.100 €1.800 €2.300

*Prijspeil januari 2023

Bovenstaande prijzen zijn een grove indicatie voor het isoleren met isolatieplaten. Nodig erkende isolatie bedrijven uit om een advies uit te brengen en een prijsopgave voor uw specifieke woning op te stellen.

Spouwmuurisolatie aanbrengen is eenvoudig!

Het isoleren van een spouwmuur bestaat dus uit twee fasen: het spouwonderzoek en het daadwerkelijk aanbrengen van de spouwmuurisolatie. Beide procedures gaan erg snel en eenvoudig. Het spouwonderzoek duurt niet langer dan een half uur en een specialist kan daarna een goed advies geven en offerte opstellen. Het aanbrengen van spouwmuur isolatie zelf is in een halve dag tot een dag gebeurd. Zonder rommel in huis, want de klus wordt volledig vanaf de buitenkant uitgevoerd! Via het Regionaal Energieloket kunt u in contact komen met vakspecialisten uit uw regio.