Inmiddels verwarmen ruim 400.000 Nederlanders hun woning met een warmtepomp (bron: CBS). Een belangrijk aandachtspunt bij het plaatsen van een warmtepomp is het geluid dat de warmtepomp maakt. In dit artikel leest u meer over hoeveel geluid een warmtepomp produceert en geven we tips om geluidsoverlast te voorkomen.
Wat veroorzaakt het geluid van een warmtepomp?
Het geluid van een warmtepomp wordt over het algemeen veroorzaakt door 2 onderdelen die vaak in de buitenunit van de warmtepomp zitten: de ventilator en de compressor. De ventilator zorgt ervoor dat er lucht door de warmtewisselaar in de buitenunit stroomt. De warmtepomp onttrekt zo warmte uit de buitenlucht die gebruikt wordt voor de verwarming van uw woning. Deze ventilator maakt geluid en kan soms voor geluidshinder zorgen. Daarnaast is er de compressor, die de opgenomen warmte uit de buitenlucht omzet in hogere temperaturen. Ook deze kan geluid maken maar dat is over het algemeen een stuk minder. In een zogenaamde split warmtepomp is de compressor in de binnenunit verwerkt.
U ervaart het geluid van een warmtepomp vooral als de buitentemperatuur daalt of als u de thermostaat een paar graden hoger zet. Dat is het moment dat de warmtepomp op vol/hoog vermogen moet draaien.
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?
De hoeveelheid geluid die een warmtepomp maakt is afhankelijk van meerdere factoren. Het vermogen van de warmtepomp bepaalt bijvoorbeeld hoeveel toeren de ventilator en compressor maken. Als de warmtepomp een wat groter vermogen heeft dan noodzakelijk is, dan kunnen de ventilator en compressor op een lager toerental draaien en maken ze dus minder geluid. Ook zaken als het ontwerp van de warmtepomp en de grootte en vorm van de ventilatorbladen hebben invloed op het geluid. De hoeveelheid geluid kan per warmtepomp dus nogal verschillen. Gemiddeld maakt een buitenlucht warmtepomp met een buitenunit zo’n 55 tot 65 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser.
Geluid van de binnenunit
Ook de binnenunit van de warmtepomp maakt geluid. Een binnenunit heeft u nodig bij de bodem en buitenlucht warmtepomp. Gemiddeld genomen maakt deze 40 tot 50 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met een splinternieuwe cv-ketel. In nieuwe en bestaande woningen zou dit dus niet tot extra geluidsoverlast moeten leiden.
Nieuwe geluidseisen voor warmtepompen per 2021
Nu er steeds meer warmtepompen worden geïnstalleerd, worden de geluidseisen steeds belangrijker. Sinds 2021 gelden er nieuwe eisen (voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw) voor het maximale geluid van warmtepompen die een buitenunit hebben. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 decibel s’nachts en 45 decibel overdag zijn.
Tips om geluidsoverlast warmtepomp te voorkomen
Om te voorkomen dat u geluidhinder ondervindt bij het plaatsen van een warmtepomp hebben we voor u de volgende tips.
1. Kies een goede plek voor de plaatsing van de buitenunit
Een groot deel van de mogelijke geluidhinder kan voorkomen worden door de buitenunit op een handige plek te plaatsen. Enkele tips:
- Hoe verder weg u de buitenunit plaatst van uw huis en andere huizen, hoe kleiner de kans op geluidsoverlast. Let wel op dat u dan langere leidingen nodig heeft die het rendement negatief beïnvloeden.
- Plaats de buitenunit niet te dicht bij de buren of onder een slaapkamerraam.
- Plaatsing in een tuin met veel beplanting/groen zorgt voor veel minder weerkaatsing van het geluid dan een betegelde tuin.
- Plaatsing op een plat dak is mogelijk. Zorg voor goede trillingsdemping en vermijd uitblazing naar de gevel. Ook bij plaatsing aan een gevel of op een balkon is trillingsdemping erg belangrijk.
- Plaatst u de buitenunit op de grond? Dan is een stabiele ondergrond belangrijk.
- Zorg voor zoveel mogelijk vrije ruimte rond de buitenunit. Vermijd plaatsing in nissen waar het geluid via meerdere muren kan weerkaatsen.
2. Omkasting warmtepomp
Geluid van de buitenunit kunt u beperken door een omkasting voor de buitenunit. Dit is een ‘kast’ die u over de buitenunit plaatst en het geluid dempt. Een goede omkasting is specifiek ontworpen voor de omvang en geluidsfrequenties van de buitenunit. De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar het effect van deze omkastingen voor warmtepompen. Lees meer over omkastingen voor warmtepompen.
3. Bevestig de binnenunit op een stevige ondergrond
Binnen in de woning bestaat een warmtepomp installatie uit 1 of meerdere onderdelen die geluid kunnen maken. De compressor is het hart van de warmtepomp en ook het apparaat die de meeste geluid maakt. Al is dat vergelijkbaar met een cv-ketel. Om geluidsoverlast te voorkomen is het verstanding om een stevige ondergrond te gebruiken waar de apparatuur op staat of op bevestigd wordt. Denk aan stenen vloerbedekking of betonnen vloer. Muren waar u een apparaat ophangt moeten ook enige stevigheid kunnen bieden zodat apparaten geen trillingen kunnen overbrengen.
Overige tips
- Het plaatsen van een warmtepomp is vakwerk. Zoek een vakkundige installateur voor uw warmtepomp. Een goede installateur denkt proactief met u mee en zal u wijzen op het belang van isolatie, ventilatie en lage temperatuur verwarming. Door de woning beter te isoleren en bijvoorbeeld over te stappen op lage temperatuur verwarming, heeft de warmtepomp een minder groot vermogen nodig. Dit scheelt u niet alleen geld, ook kunt u zo mogelijke geluidshinder beperken omdat een kleinere warmtepomp meestal ook iets minder geluid maakt.
- Een goede installateur denkt daarnaast actief met u mee over een handige plaatsing en houdt zich daarbij aan de wettelijke geluidseisen. In sommige gevallen zal hij u dan ook “nee” verkopen, omdat het simpelweg niet mogelijk is om de buitenunit te plaatsen zonder de geluidseisen te overschrijden.
- Kies voor een modulerende warmtepomp met nachtinstelling. Zo kan de compressor op verschillende snelheden draaien i.p.v. dat deze aan/uit pendelt. Met de nachtinstelling kunt u daarnaast regelen dat de warmtepomp s’nachts niet op vol vermogen draait en zo minder geluid maakt.
Meer weten over warmtepompen?
Op onze kennisbank staan meerdere artikelen over warmtepompen. Zo leest u bijvoorbeeld alles over de buitenlucht warmtepomp en zijn hybride broertje of de uiterst efficiënte bodem warmtepomp. Weet u nog niet of uw woning geschikt is voor een warmtepomp en wilt u weten wat er voor nodig is om over te stappen? Ook daar hebben we een uitgebreid antwoord op. In een uitgebreid artikel kijken we wanneer een woning geschikt is om met een warmtepomp te verwarmen.