Bent u op zoek naar een alternatief voor uw cv-ketel? Bijvoorbeeld omdat de oude cv kapot is, aan vervanging toe is of omdat u uw woning op een andere manier wilt verwarmen. En vanaf 2026 wil het kabinet dat bewoners overstappen op een duurzamer alternatief voor de verwarmingsinstallatie. Maar wat kiest u dan? In veel gemeentes wordt er gesproken over warmtenetten, duurzaam gas en warmtepompen. Als u niet wilt of kunt wachten op plannen van de gemeente, dan blijft van die drie alleen de warmtepomp over. Helaas duurt het soms wel een jaar voordat u een nieuwe warmtepomp kunt krijgen. En is uw woning hier wel klaar voor?
Apparaten met elkaar vergeleken
Zijn er nog andere mogelijkheden om de hele woning te verwarmen? In onderstaande tabel hebben we een aantal apparaten naast elkaar gezet.
*Comfort is persoonlijk. Daarnaast maakt het veel verschil of u met vloerverwarming of radiatoren verwarmt.
**Een elektrische cv-ketel is inmiddels ook in het bouwbesluit verboden om te gebruiken als hoofdverwarming. Dit geldt ook voor elektrische vloerverwarming. Voor meer uitleg, kijk onderaan op deze pagina.
Extra uitleg per alternatief
In de vergelijking zien we dat een warmtepomp de enige goede vervanger is voor de cv-ketel. Naast een warmtepomp zien wij een warmtenet ook als goede oplossing. We hebben het warmtenet niet meegenomen in de vergelijking, omdat je niet in je eentje kunt kiezen voor warmtenet; dat wordt voor veel huizen tegelijk aangelegd.
Direct elektrisch verwarmen (met een elektrische cv of een elektrische kachel) kost erg veel energie, en raden we dus sterk af. Voor infraroodpanelen geldt dat ook, maar in een paar gevallen (bijvoorbeeld in één ruimte van een goed geïsoleerde woning), kunnen de panelen wel besparen op de energierekening. Probeer altijd eerst uit of infrarood iets voor u is. De warmte voelt heel anders en de kamer blijft koud. Lees hier meer over hoe infraroodpanelen werken en wat ze kosten.
Een airco met meerdere binnen-apparaten is lastig aan te leggen. Er moeten weer nieuwe leidingen komen, terwijl u meestal al een cv-systeem heeft met radiatoren of vloerverwarming. Daarnaast ervaren de meeste mensen de warmte van een airco niet als een fijne warmte. Dit komt omdat het apparaat hard blaast. En let op: bij een airco moet een woning net zo goed geïsoleerd worden als bij een gewone warmtepomp. Lees hier het artikel ‘Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp’.
Er zitten grote verschillen tussen verschillende soorten hout- en pelletkachels. Oudere kachels zullen meer warmte verliezen door de schoorsteen dan nieuwere modellen. Oudere kachels zullen ook voor meer luchtvervuiling zorgen. Maar hoe nieuw een kachel ook is, een kachel blijft slecht voor het klimaat en de gezondheid.
Neem de tijd
Ons advies is daarom om geduld te hebben tot u een echt goede oplossing kunt krijgen (warmtepomp of een warmtenet). U kunt beter wachten op een goede oplossing, dan snel overgaan op een slecht alternatief.
Zijn de kosten voor een volledige warmtepomp voor u te hoog of is uw woning nog niet klaar? Dan kunt u ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Die is een stuk goedkoper en bespaart al veel energie. U kunt de investering voor een warmtepomp ook lenen via een speciale duurzaamheidslening. Over de verschillende manieren van betalen hebben we een stuk geschreven.
Slim verwarmen
Voordat u overstapt op een (hybride) warmtepomp, kunt u al een paar dingen doen om direct te besparen. Naast een dikke trui dragen en de thermostaat omlaag zetten, kunt u het volgende doen:
- Begin met het dichten van naden en kieren of met isoleren van uw woning
- Verlaag de temperatuur van uw cv-ketel
- Ga slim verwarmen
Slim verwarmen is bijvoorbeeld alleen de woonkamer verwarmen en de deur naar de gang dicht houden. U kunt deurdrangers kopen, zodat de deur automatisch dicht gaat. Of installeer een slimme thermostaat, waarmee elke kamer apart verwarmd kan worden.
Slim verwarmen kan ook door vooral uzelf te verwarmen en niet de hele kamer. Als u ‘s avonds bijvoorbeeld tv kijkt, kunt u een infraroodpaneel, elektrisch dekentje of kussentje gebruiken om warm te blijven. Let wel op: zet de apparaten meteen uit als u ergens anders gaat zitten of genoeg bent opgewarmd. Als deze apparaten te lang aan staan, schiet de energierekening alsnog omhoog. We bedoelen in dit geval geen elektrische kachel, die raden we helemaal af.
Bouwbesluit
Elektrisch uw woning verwarmen mag in sommige gevallen niet volgens de wet. U mag de volgende systemen niet als nieuwe hoofdverwarming installeren:
- Een elektrische cv-ketel
- Elektrische vloerverwarming
- Luchtverwarming die elektrisch opgewarmd wordt